willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.4 door 1607 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŰ via Willekeurig
(Ref:0004387)
Toon map op Google Maps

Ru´ne begijnhofkerk te TIENEN

Ru´ne begijnhofkerk TIENEN foto Westergevel.
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)

Westergevel.


Ru´ne begijnhofkerk TIENEN foto: Zicht in oostelijke richting op het koor.Ru´ne begijnhofkerk TIENEN foto: Zicht in westelijke richting op de westergevel. Het grote spitsboogvenster heeft zijn maaswerk behouden.
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Het begijnhof van Tienen werd tijdens de 13e eeuw opgericht. Tijdens de 17e eeuw werd het drastisch aangepast. Tijdens de hoogtijdagen van dit begijnhof waren er ongeveer 250 begijnen.

Na de Franse Revolutie, in 1798, werd het afgeschaft, en in 1844 werden de resten aangekocht door de Dominicanen, die het tot een klooster omvormden.

Op 15 augustus 1944 werden het klooster, met zowat alle 16e en 17e eeuwse huisjes platgegooid bij een luchtbombardement. De vroeggotische kerk uit de 13e en 14e eeuw, die de oudste begijnhofkerk van BelgiŰ was, brandde af in september 1976. Daarvan rest nu alleen nog een ru´ne, waarvan de westgevel en het koor de opvallendste elementen zijn. De spitsboogvensters hebben nog hun maaswerk.


Greet Jacobs: 'Ik heb de brand van 1976 van kortbij meegemaakt. Ik woonde er recht over en durfde niet maar huis.Overal stonds er brandweer en hulpdiensten. Het was door dakwerken dat de kerk is afgebrand. Maar wat ik mij het best herinner is Broeder Felix. Hij was de bekenste broeder die instond voor het onderhoud,boodschappen enz. Al de andere broeders gingen uit werken. Er was een aalmoezenier bij het leger en de rest gaf godsdiestles. Het was een mooie tijd. Maar ja brand kan veel verwoesten. Nu is er inderdaad een ruine die slecht onden houden wordt.'Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy