willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.6 door 1625 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0001225)
Toon map op Google Maps

Sint-Salvatorskathedraal te BRUGGE
(Sint-Salvatorskerkhof)

Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE foto De vroeggotische torenromp werd later voorzien van een neoromaanse spits.
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

De vroeggotische torenromp werd later voorzien van een neoromaanse spits.


Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE foto: Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE foto: Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE foto: De vroeggotische torenromp met bovenaan de neoromaanse spits.Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE foto: Uitzicht op de kathedraal vanuit het belfortSint-Salvatorskathedraal BRUGGE foto: Zicht op de straalkapellen, vanuit het BelfortSint-Salvatorskathedraal BRUGGE foto:
Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE foto: Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE foto: Het orgel werd van 1619 tot 1717 gebouwdSint-Salvatorskathedraal BRUGGE foto: Een van de prachtige glas-in-lood-ramen;Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE foto: Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE foto: Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE foto: Op het stergewelf vind je nog sporen van de 19e eeuwse polychromie.
Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE foto: Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE foto: Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE foto: Zicht op het 13e eeuws gotisch koor met het kruisribgewelf en de bundelpijlers.Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE foto: Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE foto: De preekstoel Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE foto: De inkom in de vroeggotische torenromp.
Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE foto: Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE foto: Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE foto: Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE foto: Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE foto: Sint-Salvatorskathedraal BRUGGE foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Rond 850 werd op deze plek een parochie gesticht vanuit Snellegem. In 1086 was die zeker reeds onafhankelijk.

In de 12e eeuw werd de oorspronkelijke kerk, waarvan niets meer geweten is, vervangen door een driebeukige, romaanse kerk met westbouw. Van deze kerk is oa. de onderbouw van de toren overgebleven.

Zowieso is dit de oudste kerk van de stad. Ze is meteen ook de kathedraal van het bisdom.

De vroeggotische torenromp is opgetrokken in baksteen. Onderaan wordt hij ondersteund door steunberen, en opzij is hij geflankeerd door een achtzijdig traptorentje. Deze toren dateert uit de 13e eeuw. Tegen het einde van de 13e eeuw werd de romaanse voorganger van deze kerk nabij het koor vervangen door een gotisch gebouw. In 1358 woedde een hevige brand, die het nog romaanse schip en de toren ernstig beschadigde. De toren werd hersteld, maar het schip werd nu door een gotisch schip vervangen. De herstellingen waren pas voltooid in het begin van de 15e eeuw.

De kooromgang heeft 5 straalkapellen en is het ontwerp van Jan Vanden Poele.

In 1839 woedde er nogmaals een brand. Hierna werd de vrij lage, middeleeuwse toren van een neoromaanse bekroning voorzien naar het ontwerp van de Britse architect Robert Chantrell, uitgevoerd door Pierre Buyck. De torenspits zelf is nog wat recenter. Deze dateert uit 1865-1872, en is door Eugène Carpentier ontworpen. Er werd overvloedig gebruik gemaakt van boogfriezen.

In het interieur worden de kruisribgewelven en scheibogen rechtstreeks door schalken gedragen. Deze rusten op rijk geprofileerde bunderpijlers. Er is een triforium.

In 1870 werd door Jean-Baptiste de Bethune neogotische polychromie aangebracht, wat het interieur een feestelijkere uitstraling gaf. Deze is echter ondertussen grotendeels verdwenen maar kan je b.v. nog bewonderen op het schitterende stergewelf.


In het kathedraalmuseum kunt u o.a. de kerkschatten bewonderen, de schilderijen van D. Bouts en H. van der Goes, meubelen, kerkgewaden, relikwiehouders en nog veel meer. Het prachtige orgel uit deze kerk werd van 1619 tot 1717 gebouwd. Het interieur is rijk versierd, met oa. wandtapijten, praalgraven en het barokdoksaal.

Ook de preekstoel en de koorlezenaar zijn het vermelden waard.

Inge Cordemans: 'De Sint-Salvatorskathedraal heeft ook een eigen website: http://www.sintsalvator.be'

's Nachts is de verlichte toren een opvallende, bleke verschijning.Français
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy