willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.7 door 1543 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0004574)
Toon map op Google Maps

Belfort en halle te TIELT

Belfort en halle TIELT foto Overzicht met vooraan de traptoren.
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)

Overzicht met vooraan de traptoren.


Belfort en halle TIELT foto: Raam inde traptoren, met het wapenschild van Tielt.Belfort en halle TIELT foto: Belfort en halle TIELT foto: Kruisribgewelven onder de hallen.Belfort en halle TIELT foto: Belfort en halle TIELT foto: Belfort en halle TIELT foto: Galerij onder het belfort
Belfort en halle TIELT foto: Torenbekroning van het belfort van Tielt, waarin zich de beiaard bevindt. Belfort en halle TIELT foto: Wapenschild van Tielt
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

De kleine lakenhalle van Tielt met het belfort werden na 1275 opgericht met de toestemming van de weduwe van Willem van Dampiere, Beatrix genaamd.

Doorheen de eeuwen werd echter het geheel regelmatig verwoest.

In zijn huidige vorm dateert het belfort vermoedelijk uit de 15e eeuw. De bekroning van de toren (o.a. met peerspits) dateert uit 1620. Op het einde van de 17e eeuw werd het hallengebouwtje rond de toren bijgebouwd.

In 1784 wilde men het belfort afbreken, omdat er dan een nieuw stadhuis was. Hevig protest van de bevolking wist dit te verhinderen. In 1882 werd de traptoren bijgebouwd.

Bij de bevrijding op 8 september 1944 werd het geheel zwaar beschadigd. Men moest tot 1959 wachten op de volledige restauratie.

De bakstenen muren zijn gesierd met verscheidene wapenschilden, waaronder dat van Tielt zelf.

Onder de hallen is een galerij met kruisribgewelven. Aan één kant eindigen de muren van het gebouwtje rond de belforttoren op trapgevels.

De beiaard, die in de toren huist, omvat 36 klokken. De 23 grootste werden in 1772-1773 gegoten. De kleinsten dateren uit 1959. Er is ook een brandklok.Français
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy