willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
(Ref:0004485)
Toon map op Google Maps

Gerechtshof te DENDERMONDE
(F. Courtensstraat)


Foto door Jan Boeykens (@Quernus)

De toren draagt een soort kiosk, omringd door koperen kolommen. Deze dragen beelden van vergulde uilen, als symbool voor de wijsheid. Op de torenspits zie je het Ros Beiaard met de vier Heemskinderen.

Het gerechtshof van Dendermonde bij de Dender is een opvallende verschijning, met een 50 meter hoge toren en speklagen. De toren draagt een soort kiosk, omringd door koperen kolommen. Deze dragen beelden van vergulde uilen, als symbool voor de wijsheid. Op de torenspits zie je het Ros Beiaard met de vier Heemskinderen.

In feite bevindt dit gerechtshof zich op een historische plaats. In 1664 werd een abdij opgericht op de plek waar zich de ru´ne bevond van de middeleeuwse burcht van de heren van Dendermonde, waaraan ook de legende van de Vier Heemskinderen en het Ros Beiaard verbonden is. Na de afschaffing van deze abdij van de Karmelieten in 1797 (Franse revolutie) werd hun Discalsenkerk de 'Tempel van de Rede'. Op deze plek werd in 1800 de rechtbank van Eerste Aanleg gevestigd. In 1820 werd het kerk-gerechtshof verbouwd in neoclassicistische stijl, en in de jaren 1880 in neogotische stijl. In 1914 zou brand dit gebouw echter helemaal verwoesten.

Valentin Vaerwyck ontwierp het gebouw dat in de jaren 1923-1927 het nieuwe Justitiepaleis 'in nieuwe Vlaamse stijl' zou worden.Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy