willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.8 door 2116 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŽ via Willekeurig
(Ref:0002653)
Toon map op Google Maps

Sint-Jan-de-Doperkerk te WELLEN
(Dorpsplein)

Sint-Jan-de-Doperkerk WELLEN foto
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)
Sint-Jan-de-Doperkerk WELLEN foto: Sint-Jan-de-Doperkerk WELLEN foto: Sint-Jan-de-Doperkerk WELLEN foto: Sint-Jan-de-Doperkerk WELLEN foto: Sint-Jan-de-Doperkerk WELLEN foto: Sint-Jan-de-Doperkerk WELLEN foto:
Sint-Jan-de-Doperkerk WELLEN foto: Sint-Jan-de-Doperkerk WELLEN foto: Sint-Jan-de-Doperkerk WELLEN foto: Sint-Jan-de-Doperkerk WELLEN foto: Sint-Jan-de-Doperkerk WELLEN foto: Sint-Jan-de-Doperkerk WELLEN foto:
Sint-Jan-de-Doperkerk WELLEN foto: Sint-Jan-de-Doperkerk WELLEN foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

In 1490 werd deze kerk door een zware brand in de as gelegd. De enige overblijfselen van de romaanse kerk zijn de westertoren en de pijlers van de middenbeuk. De westertoren heeft deelzuiltjes en kleine rondboogvensters. De rest werd na de brand gotisch herbouwd. Het koor is nog 15e eeuws, de zijbeuken zijn 16e eeuws. De Sint-Janskapel aan de noordkant werd rond 1600 gebouwd. Hier zie je spitsboogvensters, steunberen en pinakels en hogels.

Het geheel is door indrukwekkende kruis, net- en stergewelven overkluisd.

Boven een dichtgemetseld zijportaal vind je een romaanse tympaan, die Majestas Domini voorstelt.

Het doksaal in witte steen is laat-renaissance. Het dateert uit rond 1600 en stelt Christus, de Apostelen en Profeten voor.

Er zijn 2 biechtstoelen uit rond 1750.

Het beeld van de Helige Abt dateert uit de tweede helft van de 15e eeuw. Het beeld Sint-Jan-in-Disco dateert uit het begin van de 16e eeuw. De piŽta dateert uit de eerste helft van de 16e eeuw.

Bernadette Latet: 'Vind het verschrikkelijk hoe men de heiligenbeelden heeft overschilderd, vroeger was het plafond in een van de zijbeuken gewijd aan Maria, blauw met gouden sterretjes, dit was veel mooier dan het nu gewitte plafond. 'FranÁais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy