willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.5 door 2504 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŰ via Willekeurig
(Ref:0001799)
Toon map op Google Maps

Gildehuis van de Vrije Schippers te GENT
(Graslei)

Gildehuis van de Vrije Schippers GENT foto Overzicht
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Overzicht


Gildehuis van de Vrije Schippers GENT foto: Gildehuis van de Vrije Schippers GENT foto: Beeld van een kraak. Dit was het type schip, waarmee Columbus America ontdekteGildehuis van de Vrije Schippers GENT foto: GeveltopGildehuis van de Vrije Schippers GENT foto: Beeld van een kraak. Dit was het type schip, waarmee Columbus America ontdekteGildehuis van de Vrije Schippers GENT foto: Geveltop met gekoppelde, gotische vensters met kruisbloemen onder renaissance korfbogen.
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Dit huis van de gilde van de Vrije Schippers (er is ook een huis van de Onvrije Schippers te Gent) dateert van rond 1530, en is een voorbeeld van laatgotiek. Het werd ontworpen door Christoffel vanden Berghe.

De vensters zijn nog gotisch met kruisbloemen, maar zitten vervat onder korfbogen ipv. spitsbogen. Deze korfbogen zijn reeds een voorteken van de renaissance. De gotiek overheerst, wat zich uit in het vertikaliserend karakter van de meeste versieringen.

In het boogveld boven de deur is een kraak afgebeeld. Een kraak is een scheepstype, dat verwand is met de karvelen waarmee Columbus Amerika ontdekte.

Johan De Bock: 'Het verschil tussen de 'vrije' en de ''onvrije' schippers is dat de Vrije Schippers op alle waterwegen van het graafschap Vlaanderen mochten varen, inclusief de Gentse binnenwateren. De Onvrije Schippers moesten echter aan de stadsgrenzen hun vracht overladen - zij mochten Gent niet binnen. '


's Nachts geeft het verlichte gebouw een prachtig beeld.Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy