willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.4 door 1831 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŽ via Willekeurig
(Ref:0001779)
Toon map op Google Maps

Bijloke-abdij te GENT
(Godshuizenlaan 3)

Bijloke-abdij GENT foto
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)
Bijloke-abdij GENT foto: Bijloke-abdij GENT foto: Beroemde tuitgevel, één van de hoogtepunten van de gotiek, rijkelijk versierd met drielogtracering, (blinde) spitsboogvesnters, maaswerk....Bijloke-abdij GENT foto: Bijloke-abdij GENT foto: Bijloke-abdij GENT foto: Bijloke-abdij GENT foto: De toegangspoort is afkomstig uit het teloorgegane Sint-Elisabethbegijnhof.
Bijloke-abdij GENT foto: Bijloke-abdij GENT foto: Bijloke-abdij GENT foto: Bijloke-abdij GENT foto: Opmerkelijk is dat dit spitsboogvenster niet in het centrum van de omschrijvende spitsboog zit.Bijloke-abdij GENT foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Omdat er binnen de stadsmuren een groot gebrek aan plaats was, werd op deze plaats werd in het begin van de 13e eeuw een ziekenhuis opgericht door de familie Van Hove. Dit stond in een gebied dat bekend stond als 'Bijloke'. Om de zieken de bedienen kwam hier een klooster van CisterciŽnzerzusters bij.

De Beeldenstorm richtte hier zeer veel schade toe, met als gevolg dat tijdens de 17e eeuw een reeks nieuwe kloostergebouwen het levenslicht zagen.

Tijdens de 19e eeuw groeide het geheel tot een gigantisch ziekenhuis, een functie die tot 1980 bewaard bleef.

Nochtans zijn er nog vroeggotisch restanten uit halfweg de 13e eeuw: de ziekenzaal opgetrokken in Doornikse kalksteen, met een indrukwekkend, drielobbig eikenhouten dakgebinte.

De Maria-Magdalenakapel uit 1276 is gotisch. De westgevel van de kapel vormt samen met die van de ziekenzaal ťťn geheel, met twee tuitgevels. Beide hebben een groot spitsboogvenster en spitsboogportalen. Onderaan zijn ze versierd met een blinde spitsboogarcade, op zuiltjes met knopkapitelen. De gevel van de kapel draagt bovenaan een zeskansige campanille in renaissancestijl.

De oostvleugel werd tussen 1316 en 1321 opgetrokken in baksteen. Op de bovenste verdieping bevond zich het dormitorium. Haaks daarop staat de bakstenen zuidvleugel uit rond 1330, beroemd omwille van de rijke versiering van de tuitgevel. Op het gelijkvloers was hier de keuken en werden de voorraden opgeslagen. Op de eerste verdieping was de refter. De hoofdversiering is een drielobtracering. Maar daarbinnen vind je overvloedig maaswerk, echte en blinde spitsboogvensters, rozetten, vierpasbogen... Helemaal bovenaan zit een driepasboog met een scherpe hoek.

Het bakstenen 'Craekhuys' dateert vermoedelijk uit 1511, en is overdekt door een eikenhouten spitstongewelf.

Tijdens de inrichting tot museum, vanaf 1927, werden een aantal elementen uit andere Gentse gebouwen toegevoegd. Zo is de barokke toegangspoort van het poortgebouw in feite die van het teloorgegane Sint- Elisabethbegijnhof. De armenkamer komt uit het stadhuis. De rococo-ontvangstzaal uit de voormalige Baudelooabdij werd in een nieuwbouw geplaatst. In de voortuin bevindt zich een stuk van de woning De Ketele (1734) uit de Veldstraat.


Thea hellinga: 'Mijn dochter studeert hier tot Februari en zij vind het een inspirerende omgeving, wij hebben het museum en school bezocht, en ik kan haar mening delen.'

Anoniem: 'Leuke artikels waren dit! Na een jaar Gent heb ik zelf al heel veel leuke peekjls ontdekt, maar er blijven er alsmaar bij komen! En bij dat stukje over de Overpoort moest ik toch even lachen, zeer goed omschreven! Het verbaast me eigenlijk dat ik mijn fiets daar nog niet heb lekgereden, het ligt er op vrijdagochtend, buiten al die vieze dingen, ook altijd vol glas. En de geur! Rock Werchter in de buurt van de wc's, mengeling van bier, kots en pis :p'FranÁais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy