willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.7 door 1758 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŽ via Willekeurig
(Ref:0001759)
Toon map op Google Maps

Kasteel van Gaasbeek te LENNIK
(Kasteelstraat 40)

Kasteel van Gaasbeek LENNIK foto
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)
Kasteel van Gaasbeek LENNIK foto: Kasteel van Gaasbeek LENNIK foto: Kasteel van Gaasbeek LENNIK foto: Kasteel van Gaasbeek LENNIK foto:  Kasteel van Gaasbeek LENNIK foto: Kasteel van Gaasbeek LENNIK foto:
Kasteel van Gaasbeek LENNIK foto: Kasteel van Gaasbeek LENNIK foto: Kasteel van Gaasbeek LENNIK foto: Kasteel van Gaasbeek LENNIK foto: Kasteel van Gaasbeek LENNIK foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

De geschiedenis van dit kasteel keert terug naar een middeleeuwse burcht, waarvan er nog steeds overblijfselen te zien zijn.

Vermoedelijk werd op deze plaats rond 1240 een burcht gebouwd door Godfried van leuven, als verdediging van Brussel tegen Vlaanderen en henegouwen.

In 1388 werd de burcht bestormd door de Brusselaars, als wraak voor de moord op Everard 't Serclaes, die de gemeenterechten had verdedigd tegen de ongegronde eisen van de heren van Gaasbeek. Deze belegering duurde 5 weken, met een vernietingend resultaat.

Begin 16e eeuw kwan de burcht in handen van de familie van Hoorn, die op de zandstenen grondvesten van de middeleeuwse burcht een bakstenen renaissancekasteel liet optrekken. Dit kostte echter zoveel, dat dit Maarten Van Hoorn dwong het kasteel aan Lamoraal van Egmont te verkopen.

In 1565 was de burcht eigendom van Lamoraal van Egmont, maar het werd bij diens onthoofding in 1568 in beslag genomen.

Tijdens de godsdiensttroebelen einde 16e eeuw, werd het afwisselend door de Geuzen en de Spaanse legers bezet.

Tegen het einde van de 17e eeuw was de baron Lodewijk-Alexander Schockaert eigenaar. Die liet het kasteel renoveren, zodat het geheel van Middeleeuwse burcht helemaal een romantische residentie werd.

Vanaf 1796 was de familie Arconati-Viscont tot 1923 eigenaar. In die periode was het kasteel een toevluchtsoord voor voor een aantal Italiaanse personaliteiten. De laatste markiezin liet het kasteel in 1887-1898 ingrijpend restaureren door architect Charles-Albert, en schonk in 1921 het domein aan de Belgische staat.

Naast de rol van museum, wil Gaasbeek ook het culturele leven uit de streek bevorderen.

Het interieur werd gestoffeerd met vooral kopieŽn van interessante werken.

Jaap Kirchner: 'Fantastisch kasteel met bijzondere collectie kunst en kunstnijverheid. Gelegen in een mooie omgeving. Als je van geschiedenis houdt: zeker bezoeken. Ook aardig is dat er historisch via dit kasteel veel verbindingen liggen tussen BelgiŽ en Nederland. Er is een nieuwsbrief beschikbaar via Internet. Zo blijf je goed op de hoogte van activiteiten. Leuk te combineren met het huis van Erasmus in Anderlecht. Ook weer zo'n aardige kruisbestuiving Nederland/BelgiŽ. Doen dus.'

Kristof Verhumst:' In de buurt daarvan, te ledeberg (Roosdaal) is ook nog een overblijfsel van een burcht. Naar het Immaculata Maria Instituut staat een kerk. De toren ervan stamt af van de burcht die er stond tijdens de 11e eeuw op de top van Ledeberg. De burcht zelf is wel compleet verdwenen buiten de toren. ' Groeten Kristof'FranÁais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy