willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.3 door 1807 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0001317)




Toon map op Google Maps

Sint-Martinuskerk te BEVEREN

Sint-Martinuskerk BEVEREN foto De romaanse vieringtoren werd in 1225 verhoogd met een verdieping. Hij bevat nog steeds prachtige romaanse openingen en een boogfries.
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

De romaanse vieringtoren werd in 1225 verhoogd met een verdieping. Hij bevat nog steeds prachtige romaanse openingen en een boogfries.


Sint-Martinuskerk BEVEREN foto: Detail kruis op torenSint-Martinuskerk BEVEREN foto: Pas in 1888 werd de westelijke gevel voltooidSint-Martinuskerk BEVEREN foto: Overzicht westgevelSint-Martinuskerk BEVEREN foto: Detail zijgevelSint-Martinuskerk BEVEREN foto: Detail ramen
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

De kerk zou gegroeid zijn uit een Romaanse basikale kruiskerk met achtzijdige vieringtoren. De huidige vieringtoren (buiten de torenspits) dateert van rond 1200. In 1225 werd de toren verhoogd met een verdieping. Dit is trouwens goed te zien. De toren bevat prachtige romaanse openingen en daarboven een boogfries.

In de 14e eeuw verdween de kerk met uitzondering van de romaanse torenfragmenten waarvan je binnen trouwens de zware hoekige pijlers kan bewonderen. Een eeuw later werd rond de toren een grote gotische kerk gebouwd met breed middenschip en twee zijbeuken om alzo plaats te bieden aan de steeds groeiende bevolking van Beveren.

Voor de opbouw gebruikte men heel wat afbraakmateriaal van het nabijgelegen kasteel van de heren van Beveren (Singelberg).

In de periode 1839-1840 volgde een nieuwe uitbreiding met 2 extra zijbeuken in gotische stijl, volgens de plannen van een Dendermondse architect.

Pas in 1888 werd de westelijke gevel voltooid.

Recent werd de kerk mooi gerestaureerd (2000).

Binnenin valt vooral de zware viering op. De gewelfribben eindigen in kelkvormige kraagstenen die op platgedrukte mensengezichten rusten. De rest van de overwelving wordt opgevangen door ronde pijlers die de vijf beuken opvangen met spitsboogarcades.

In het hoogkoor werden in 1877 twee glasramen geplaatst van J.B. Capronnier.

Het orgel (de orgelkast) werd vervaardigd in 1683. Het binnenwerk kon niet bewaard worden.

De preekstoel dateert uit 1623 en werd uitgevoerd in renaissancestijl. De dubbele trap van dit prachtig meubel werd iets later toegevoegd door Peeters-Divoort uit Antwerpen. In de nissen van de zeskantige kuip staan beelden van Christus-leraar en de vier evangelisten, telkens met hun symbolen afgebeeld. De houten panelen worden omlijst met Korintische zuiltjes. Dit alles wordt ondersteund door zes arenden, wat sterk doet denken aan barok.

De biechtstoelen vooraan werden vervaardigd door Willem Kerrickx de Oudere rond 1693-1696. In de biechtstoel van de rechterbeuk vind je de figuren van koning David en de verloren zoon met aan de rugzijde medaillons met Sint-Petrus, Maria Magdalena en Sint-Jan de Boetepredikant. De biechtstoel aan de overzijde bevat de figuren van de Heilige Petrus met de kraaiende haan en Maria Magdalena met de boete-instrumenten. De acherzijde bevat ook deze keer medaillons met afbeeldingen van de Goede Herder, de boetedoende koning David en de verloren zoon.

De middelste biechtstoelen dateren uit 1770 en werden vervaardigd door de gebroeders Aegidius en Judocus De Cauwer uit Temse.

De communiebank bevat in het midden een gedeelte in barokstijl uit 1635 van beeldhouwer Jan Baptist De Vree. De twee zijstukken werden in de 19e eeuw toegevoegd.

Het barokke hoofdaltaar uit 1662 werd gemaakt door beeldhouwer Lucas Faidherbe uit Mechelen, leerling en tijdgenoot van Rubens. Het werd uitgevoerd in rode, witte en zwarte marmer. Het bevat een schilderij (de Kruisafdoening) van Herregouts uit 1679. Naast het altaar vind je twee beelden van de Heilige Augustinus en de Heilige Ambrosius met bijenkorf.

Het koorgestoelte is van 1656 en het werd vervaardigd door Philippus Talboom. Het werd versierd met prachtige medaillons.

Rondom het koor werd een houten lambrisering geplaatst door Theodoor Sachman in 1788. Het houtsnijwerk bevat taferelen uit het Oude Verbond.



Français
English




Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy