willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.6 door 1732 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0001269)




Toon map op Google Maps

Sint-Pauluskathedraal te LIEGE 1 / LUIK
(Place de la Cathédrale)

Sint-Pauluskathedraal LIEGE 1 / LUIK foto Zicht op de hoge arcade met daarboven het triforium en de hoge lichtbeuk.
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Zicht op de hoge arcade met daarboven het triforium en de hoge lichtbeuk.


Sint-Pauluskathedraal LIEGE 1 / LUIK foto: Sint-Pauluskathedraal LIEGE 1 / LUIK foto: Sint-Pauluskathedraal LIEGE 1 / LUIK foto: Detail luchtbogenSint-Pauluskathedraal LIEGE 1 / LUIK foto: Sint-Pauluskathedraal LIEGE 1 / LUIK foto: Glasraam groot in noordergevelSint-Pauluskathedraal LIEGE 1 / LUIK foto:
Sint-Pauluskathedraal LIEGE 1 / LUIK foto: Overzicht westertoren werd gebouwd tussen het einde van de 14e eeuw en 1425. De bekroning van de toren met de vier zijspitsen en de grote torenspits stammen uit het begin van de 19e eeuwSint-Pauluskathedraal LIEGE 1 / LUIK foto: Sint-Pauluskathedraal LIEGE 1 / LUIK foto: Middenschip binnenSint-Pauluskathedraal LIEGE 1 / LUIK foto: Sint-Pauluskathedraal LIEGE 1 / LUIK foto: Ramen in koorSint-Pauluskathedraal LIEGE 1 / LUIK foto:
Sint-Pauluskathedraal LIEGE 1 / LUIK foto: Sint-Pauluskathedraal LIEGE 1 / LUIK foto: Detail gewelf kloosterSint-Pauluskathedraal LIEGE 1 / LUIK foto: Sint-Pauluskathedraal LIEGE 1 / LUIK foto: Sint-Pauluskathedraal LIEGE 1 / LUIK foto: Gewelf met zicht op de grotere pilaren die dienen voor de ondersteuning van de westertoren achteraan.Sint-Pauluskathedraal LIEGE 1 / LUIK foto: Detail gewelfschilderingen
Sint-Pauluskathedraal LIEGE 1 / LUIK foto: Sint-Pauluskathedraal LIEGE 1 / LUIK foto: Sint-Pauluskathedraal LIEGE 1 / LUIK foto: Sint-Pauluskathedraal LIEGE 1 / LUIK foto: Achterzijde preekstoelSint-Pauluskathedraal LIEGE 1 / LUIK foto: Zijaanzicht noordergevel met zicht op het schip en transept gebouwd tussen 1230 en 1289 in vroeggotische stijl.Sint-Pauluskathedraal LIEGE 1 / LUIK foto:
Sint-Pauluskathedraal LIEGE 1 / LUIK foto: Sint-Pauluskathedraal LIEGE 1 / LUIK foto: Gang van het zuidelijk gelegen klooster.Sint-Pauluskathedraal LIEGE 1 / LUIK foto: Sint-Pauluskathedraal LIEGE 1 / LUIK foto: Sint-Pauluskathedraal LIEGE 1 / LUIK foto: Sint-Pauluskathedraal LIEGE 1 / LUIK foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

In 1801 pas werd deze kerk tot kathedraal gepromoveerd, nadat haar voorganger, de Sint Lambertuskathedraal, tijdens de Franse revolutie in 1796 werd verwoest. Men beweert dat het puin van deze kathedraal tot in 1826 bleef liggen.

Van de originele, Romaanse kerk is niet veel meer over. Onder de sacristie is nog wel een vroegromaanse crypte te vinden.

Het schip, samen met het transept en het koor, werden herbouwd tussen 1230 en 1289 in vroeggotische stijl. Het plafond van het schip is wel recenter!

De koorsluiting en het portaal aan de noordkant dateren uit 1334. Ook in de 14e eeuw werd het slecht 1 eeuw oude pafond van het schip vervangen door een hooggotische kruisribconstructie, wat ook toeliet om hooggotische ramen in de lichtbeuk te steken. De lichtbeuk werd geplaatst boven het triforium. De beschilderingen van dit gewelf dateren uit de periode 1528-1579, en zijn nog goed bewaard.

De westertoren werd gebouwd tussen het einde van de 14e eeuw en 1425. De bekroning van de toren met de vier zijspitsen en de grotetorenspits stammen uit het begin van de 19e eeuw, alsook het triforium onder de vensters bovenaan. Deze wijzingen moesten de nieuwe status van kathedraal verf bijzetten.

Deze kerk bezit een aantal opvallende gebrandschilderd glasramen, gedeeltijke daterend uit de 16e eeuw.

De kerkschat in deze kerk is indrukwekkend, vooral omdat wat uit de vorige kathedraal gerecupeerd werd, aan deze Sint-Pauluskathedraal werd toegevoegd.

Op het gelijkvloers bevindt zich de grootste muurgallerij van Europa. Daar vindt u ook de werelberoemde buste van Sint Lambert, die voor 1512 in Aix-la-Chapelle werd gemaakt, en waar een stukje schedel van de afgebeelde heilige in zit. Dit is de grootste religieuse buste uit de Laatgotiek.

De imposante preekstoel in gotische stijl werd mooi rondom een pilaar verwerkt.

Er is nog een ander relikwie van Sint Lambert, aangebracht in een beroemd gouden beeldhouwwerk. De geknielde figuur is Hertog Karel, met achter zich Sint Georges, de patroon van de ridders en van Bourgondië. Deze heilige is herkenbaar aan zijn attribuut, de draak. Dit dateert uit de 15e eeuw.

In één van de zalen op het gelijkvloers bevindt zich ook een vroeg-chistelijk graf uit de 4e eeuw, dat uit de buurt van Tongeren komt.

Ook op de verdiepingen bevinden zich waardevolle kerkschatten.

Indien u Frans verstaat en meer wil weten, surf dan naar Trésor Cathédrale Liège van de Luikse universiteit.



Français
English




Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy