Na heel wat geruzie werd op 26 januari 1845 de 'Memorie van Aelst' goedgekeurd in de gemeenteraad. Hierbij werd een rechtstreekse spoorlijn tussen Brussel en Gent voorgesteld, die langs Aalst moest lopen. Het project werd op audiëntie bij de Koning Leopold I voorgedragen door de Aalstse Burgemeester Frederik van der Noot met enkele van zijn raadsleden. Zij bekwamen dat het project aan de Kamer van Volksvertegenwoordigers werd voorgelegd, alsook aan de gemeentebesturen van Brussel, Asse, Lede, Wetteren, Gent, Oostende en Kortrijk. Na allerlei financiële en politieke verwikkelingen werd op 8-5-1852 de nieuwe vereniging 'S.A. du Chemin de Fer de Dendre et Waes et de Bruxelles vers Gand par Alost' opgericht.
Het plan van het Aalsterse station werd getekend door architect Jean-Pierre Cluysenaer en was klaar in 1852. Tussen 1853 en 1854 startte de ruwbouw, welke op 1-1-1855 klaar was. De afwerking vorderde flink zodat de officiële opening op 6-7-1856 door de latere Koning Leopold II gebeurde toen het gebouw reeds in gebruik was.
Men zou het gebouw kunnen omschrijven als een mix van een Middeleeuwse burcht met een gotisch stadhuis. Beneden is er een open galerij, zoals vaak bij gotische stadhuizen (bv. Brussel of Oudenaarde). Opvallend zijn de kantelen met daaronder de boogfiezen. De rode baksteen doet denken aan de Tudorgotiek.
Na 120 jaar dienst was het station 'versleten'. Op 26 augustus 1975 werd een slopingsaanvraag ingediend. Wegens het unieke (historisch) karakter van het middengebouw werd er echter van verschillende zijden op aangedrongen om het buitengedeelte te bewaren. Een K.B. van 19 juni 1978 zorgde voor de bescherming van het oude stationsgebouw en de omgeving. Vanaf 17 september 1990 werd het middenstationsgebouw afgebroken, met uitzondering van de buitengevels en de toren. De houten buitenkrantenkiosk verdween en kreeg een nieuw onderkomen links aan de onderdoorgang naar de perrons.
De restauratiewerken beoogden het volledig herstel van de stabiliteit en de herwaardering van de gevelstructuur naar het oorspronkelijk project van J.P. Cluysenaer.
Opmerking van Van Der Hoeven Reiner (waarvoor dank):
'Een schaalmodel van het Aalsterse station is te bezichtigen in de lokalen van de Oost-Vlaamse Modelbouwvereniging, gelegen aan de Tragel 6D in Aalst. Ook het sporentraject, de perrons, de seinen en de omgeving zijn te bezichtigen.'
Français English
|