willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
(Ref:0000663)
Toon map op Google Maps

Centrale universiteitsbibliotheek K.U.L. (KUL) te LEUVEN
(Monseigneur Ladeuzeplein)


Arch. Whitney Warren
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)

Buste van toen nog prins (en laterkoning) Leopold III.

Vanuit de V.S. kwam na de eerste wereldoorlog een actie op gang om de universiteit van Leuven een nieuwe bibliotheek te bouwen. Dit is de reden voor de Amerikaanse vlag die wappert aan de torenspits.

Het resultaat is een eclectische mix van renaissance en barok door Whitney Warren, opgetrokken tussen 1921 en 1928.

Onderaan is er een grote galerij, gesteund door hoekige pijlers waartussen rondbogen. De grote vensters van de eerste verdieping hebben onderaan balusters als versiering. De muur eindigt op een borstwering met hoge, hoekige balusters. Het zadeldak wordt doorbroken door 3 rijen dakkapelletjes.

In het midden wordt de gevel opgesierd door een ietwat uitkragende, op halfzuilen gesteunde geveltop. Deze wordt bekroond door een schelp en 3 door een bol bekroonde obelisken. Verder is hij versierd door voluten, festoenen en 3 beeldnissen met beelden. Het middenste beeld stelt Onze-Lieve-Vrouw van de Overwinning voor (door de Franse beeldhouwer Jean Dampt). Het bas-reliŰf stelt de brand voor van de oude bilbiotheek.

Op de eerste verdieping wordt het midden in de verf gezet door 3 kleine, halfronde balkons, waarvan de toegangsdeur door een fronton met een borstbeeld bekroond is. Dezen stellen koning Albert I, koningin Elisabeth en de toenmalige prins (later koning) Leopold III.

De toren is 87 meter hoog.

In 1940 deelde het gebouw opnieuw in de brokken: het werd in brand geschoten door de Duitse artillerie. Bij de herstellingswerken kreeg de leeszaal art deco elementen.

Ter verduidelijking door Paul Vanrespaille: Dit bouwwerk bevat elementen van de NEO-renaissance, dus helemaal geen renaissance. Het is een ecclectisch bouwwerk, d.w.z. van alles wat.Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy