willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.4 door 2372 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŰ via Willekeurig
(Ref:0000447)
Toon map op Google Maps

Sint-Michielskerk te LEUVEN
(Sint-Michielsstraat)

Sint-Michielskerk LEUVEN foto Overzicht voorgevel
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Overzicht voorgevel


Sint-Michielskerk LEUVEN foto: Detail voorgevel met vleugelSint-Michielskerk LEUVEN foto: Detail voorgevel bovenaan
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Deze driebeukige, barokke kerk werd door de Jezu´ten gebouwd in 1650-1671 door pater Willem van Hesius. De westergevel werd rijkelijk gedecoreerd, en heette 'een altaar buiten de kerk'. De kerk werd opgetrokken in witte zandsteen en ijzerzandsteen. De geveltop van de zandstenen westergevel draagt een gebroken, driehoekig fronton. De inzwenkende vleugelstukken met voluten en festoenen dragen vlamvazen en kandelaars.

Origineel was deze kerk een kloosterkerk, maar in 1778 werd het een echte parochiekerk. Helaas werd in 1944, tijdens de luchtbombardementen, veel schade berokkend, vooral aan de westkant. Daarbij ging o.a. het orgel uit 1745 door le Picard hopeloos verloren. In 1947-1950 volgde de restauratie o.l.v. Mispelter. Wonderwel bleef de westergevel zelf, losgescheurd van de rest van het gebouw, toch overeind.

Het interieur bevat een aantal erg waardevolle, barokke kunstschatten, waaronder 2 schilderijen van Erasmus Quellin. De rococo preekstoel is afkomstig uit de Sint- Goedele te Brussel, en dateert uit 1765-1767.


Roger Tuts Roger: 'Samen met de Antwerpse Boromeuskerk de mooiste barokkerken in Belgie;Akoestiek een van de beste koncertzalen van Leuven. Hierdoor de vele koncerten en optredens in deze kerk.Gans Leuven wacht met ongeduld op het nieuwe barokorgel dat zoals beloofd hier zijn plaats zou krijgen.'

Danny Leysen: 'Prachtige kerk met een zeer mooie geschiedenis. deze kerk wordt nogal eens vergeten bij een bezoekn aan Leuven, maar zeer ten onrechte.'Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy