Deze zandstenen kerk is grotendeels gotisch.
Het koor, het transept en de noordersacristie dateren uit de 15e eeuw. Het schip en de toren werden tijdens de 16e eeuw opgetrokken. De zuidersacristie werd tijdens de 18e eeuw toegevoegd. Het westerportaal is een classicistische toevoeging uit 1768.
In 1783-1784 werden de zijbeuken vergroot en aangepast. Na een gedeeltelijke instorting in 1902-1904, volgde een neogotische restauratie met architect Rau.
Het meubilair is grotendeels classicistisch. De preekstoel werd in 1754 door Frans Van Turnhout gemaakt.
Het schilderij 'De Kruisiging van de Heilige Petrus' wordt aan Gaspard De Craeyer of Jan Cossiers toegeschreven.
Er liggen ook allerei grafstenen uit de 16e en de 17e eeuw, o.a. van de Heren Van Leeuw.
De naam werd ons door Joachim Kelecom doorgegeven, die hier nog aan toevoegde: 'In de volksmond is het inderdaad Sint-Pieter, de parochie heet ook zo, maar de kerk is wel degelijk 'principi denuo apostolorum structa', zoals in het fronton boven de poort staat. Sint-Pieter en Paulus, dus.'
J.-Fr. de Montigny (door ons vertaald): 'De kerk staat op de Leeuwberg, en is aan Sint-Pieter opgedragen omwille van het feit dat de gronden van het erfleen van Peterslewenen (l'aïwe,l'awe,leewe,l'eau) door Angèle aan het kapittel van Sint-Pieters in Keulen geschonken werd. Dit verklaart dat de naam 'Leeuw' ontstond en zich doorheen de eeuwen als 'SINT-PIETERS-LEEUW' manifesteerde. Men vermoed dat Angèle een kleindochter van Keizer Karel was, en de echtgenote van Lotharius II.
In de kerk eert men de relikwiën van Paus Cornelius II (+ 252).'
Français English
|