willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.1 door 3801 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŰ via Willekeurig
(Ref:0005792)
Hof te Veere - Jezu´tencollege te GENT
(Volderstraat 3)

Hof te Veere - Jezu´tencollege GENT foto
Foto door Johan De BockDe jezuieten verbleven hier vanaf 1591. Het bestaande 'Hof te Veere' werd door hen uitgebreid tot een enorm complex dat een college en klooster omvatte. In 1606 bouwden ze een eigen kerk bouwen: de Sint-Lievenskerk (in nagotische stijl). Deze werd in 1801 afgebroken, en de aula van de Rijksuniversiteit Gent kwam in de plaats (Volderstraat 9). De kloostergebouwen werden tussen 1623 en 1631 opgetrokken.

Sinds 1817 zijn deze ge´ntegreerd in de neoclassisistische gebouwen van de Rechtsfaculteit van de Univ. (Arch. Lodewijk Roelandt). Van op de straat is enkel dit gebouw te zien: het barokke college met bibliotheek. Het klooster werd in 1773 opgeheven. De gebouwen werden nadien o.a. gebruikt door de Raad van Vlaanderen, een burgerlijke rechtbank, stadsschool (Emiel Braunschool van 1921 tot 1996). EÚn en ander deed de gebouwen geen deugd.

Een renovatie was dus dringend nodig. Dit gebeurde onlangs voor het architectenbureau Bernard Van Acker. Zo kreeg de gevel opnieuw een kleurtje, wat de in combinatie met de naastliggende gereinigde gevel van de Bank van Arbeid de straat gevoelig opfleurde. De gebouwen kregen ook een nieuwe bestemming: het zijn nu leslokalen voor de faculteiten Rechten en Politieke Wetenschappen van de RUG. (en we gaan hier nu geen grapjes maken over het verband tussen politiek en jezuieten...)'Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy