Rond 1041 liet de gravin van Henegouwen, Richilde, op de uiterste hoeken van haar territorium 3 burchten bouwen om haar macht te beschermen.
Daarvan is de 'salamandertoren', die wellicht als opslagplaats voor zout gebruikt werd, het belangrijkste overblijfsel.
Volgens de overlevering (maar historici betwijfelen dit sterk) werd de kapel van de burcht gewijd door Leo IX (de eerste grote paus uit de Middeleeuwen), die een oom van Richilde was.
In 1453 (het jaar van de val van Constantinopel), kwam het gebied (door een belofte van Filips de Goede) in handen van graaf Antoine van Croÿ. Gedurende de 16e eeuw groeide het kasteel van Beaumont uit tot één van de mooiste kastelen uit de Lage Landen. Karel van Croÿ hield er een vorstelijke hofhouding op na. Hij bezat ook een enorme bilbiotheek, en op het einde van de 16e eeuw gaf hij aan Adrien de Montigny de opdracht om de beroemde Albums van Croÿ te maken. Deze waren een soort voorloper van Belgiumview, met vele tekeningen van Vlaamse en Noordfranse dorpen.
In 1655 werd Beaumont vernield, en viel het onder het prinsdom Chimay. Uiteindelijk kwam de toren in handen van een religieuze congratie, aan wie de de restauratie van de ruïnes te danken hebben.
Peter Vandecasteele: 'Wij hebben deze site bezocht op 12 augustus 2009.Ik moet zeggen dat het ons redelijk tegengevallen is. De omwalling en de salamandertoren maken een verlepte en slecht onderhouden indruk. We kenden niets van de geschiedenis of zo van deze toren; en vonden in de omgeving zelfs geen woordeke uitleg over het eventuele belang of de bestemming ervan. Er bleek uit niets dat daar een museum in geherbergd is. Het panoramisch zicht dat volgens mij een deel van de omwalling is was heel onverzorgd (overvolle vuilnisbakken, rommelige parking...) zelf uit uitzicht vonden wij maar minnetjes. Waag het vooral niet om over het muurtje naar beneden te kijken want ik veronderstel dat als de vuilbakken te vol zijn het vuilnis gewoon naar beneden gekieperd wordt, in de onverzorgde tuintjes van de benedenburen.En overal zwerfkatten!!! al dan niet in gezegende toestand. Ons bezoek aan Beaumont was een onderdeel van een toeristische autoroute in de bot van Henegouwen.Wat ons zal bijblijven is vooral het magere aanbod maar de de exuberante 'office de tourisme'in de voornaamste steden, waarvan vooral die van Chimay de kroon spant. Geen kat toeristen in het office maar wel ruim aanbod aan personeel. Juist... we hebben ons mateloos geërgerd die dag.De provincie Henegouwen zou beter een voorbeeld nemen aan zijn buur Namen, waar de toeristische trekpleisters wel ok zijn en de bureaus van toerisme heel degelijk maar minder protserig. 't Moest er uit.'
Français English
|