willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
(Ref:0004604)
Toon map op Google Maps

Stedelijk Administratief Centrum te GENT
(Woudrow Wilsonplain 1)


Arch. Geo & Dirk Bontinck
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)

Administratief centrum door Geo & Dirk Bontinck.

Eind jaren 1980 zocht de stad Gent een manier om haar diensten te verenigen. Hoewel de aanvankelijke plannen iets bevroeden nabij het stadhuis, werd uiteindelijk voor deze locatie gekozen om het stadscentrum te ontlasten.

Het moderne administatief centrum is een ontwerp van het studiebureau van Geo & Dirk Bontinck. Het vele glas is bedoeld als symbool voor de openheid van het Gentse stadsbestuur.

Johan De Bock: 'Rond 1980 is er een storm van protest gerezen tegen de bouw van dit complex (te vergelijken met het protest tegen de Lange Wapper...). Er werd zelfs een mensenketting rond het blok gelegd. Om dit te kunnen bouwen sneuvelden enkele waardevolle gebouwen: o.a. het Posthotel op de hoek van de Vlaanderenstraat, enkele cinemazalen, en men verkoos eveneens de restanten van de oude Valentino op de Kuiperskaai te slopen (ipv te restaureren). Beloften dat de art-decospanten nadien op een andere plaats zouden herbruikt worden werden spoedig vergeten (na jarenlang ergens te liggen roesten zijn ze spoorloos verdwenen... ). Hopelijk wordt het nabijgelegen Wintercircus (Lammerstraat/Walpoortstraat) wel degelijk gerestaureerd.'Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy