willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
(Ref:0004589)
Toon map op Google Maps

GWW buildings (E.Anseele, E.Van Beveren, G.Nachez) te GENT


Arch. Geo Bontinck
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)De Goede Werkmanswoning (GWW) liet hier 3 wolkenkrabbers als sociale appartementsgebouwen optrekken. Voor de 2 hoogste torens werd als benaming voor 'Eduard Anseele' en 'Edmond Van Beveren' gekozen, de derde werd 'Georges Nachez'.

De plannen werden in 1957 door Geo Bontinck getekend. In augustus 1961 ging het gerucht de ronde dat één van de blokken aan het inzakken was. Een grondig onderzoek ontkrachtte dit gerucht. In de modernistische traditie poogde Geo Bontinck de impact van de gebouwen op de omgeving te verminderen, door de benedenverdieping gedeeltelijk open te laten.

Rond Nieuwjaar 1963 trokken de eerste bewoners in residentie E.Anseele in. In juni 1963 volgde residentie E.Van Beveren en in mei 1965, residentie G.Nachez.

Van bij het begin waren er problemen met waterinsijpeling. Begin jaren 1980 begon het echt de spuigaten uit te lopen, en vielen er af en toe stukken beton naar beneden. Er kwamen stellingen rond het gebouw met afdaken, om de mensen te beschermen.

Tussen 1989 en 1991 kwam dan eindelijk de renovatie met architect Ro Berteloot. De oude muren werden bekleed door moderne, nieuwe aluminium panelen, wat een nieuwe, isolerende huid vormde. Er kwamen nieuwe vuilstortkokers, en het gelijkvloers werd dichtgemaakt.

Voor meer info, klik hier.
Johan De Bock: 'Zijn dit niet de appartementen waarover een vroegere burgemeester van Gent zei: 'Als ge uw vest wilt uitdoen moet ge eerst de venster openzetten'?'Français
English