willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.4 door 1475 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŰ via Willekeurig
(Ref:0004561)
Toon map op Google Maps

Kasteel van Zaffelare te LOCHRISTI
(Kerkstraat)

Kasteel van Zaffelare LOCHRISTI foto
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)
Kasteel van Zaffelare LOCHRISTI foto: Kasteel van Zaffelare LOCHRISTI foto: Kasteel van Zaffelare LOCHRISTI foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.Het oorspronkelijk gedeelte werd in 1901 gebouwd naar plannen van architect Jan Rooms, in opdracht van dokter-bloemist Waelkens. Deze had zich als huisdokter gevestigd in de gemeente en leidde naast zijn dokterpraktijk ook een bloemisterij (vanaf 1896).

Na de verkoop door Waelkens in 1923 kocht Philemon Staelens het Kasteeltje en zette hij de bloemisterij verder.

Vandaag is in het kasteel het restaurant Kasteel van Saffelaere ingericht. In de oude kern van het kasteel (het rechtse deel) vinden we twee ruitvormige gevelstenen met de opschriften 'ANNO' en '1901', die verwijzen naar de bouwdatum.

In deze woning wordt de bakstenen gevel doorbroken door natuurstenen speklagen of horizontale banden. In combinatie met de vele trapgevels en decoratieve elementen doet het uiterlijk sterk denken aan de traditionele bak- en zandsteenarchitectuur van de 16de tot de 18de eeuw.

In de periode 1983-1985 werd het kasteel een eerste keer gerestaureerd en uitgebreid naar een ontwerp van de Gentse architect Hugo Van den Daele. De tweede uitbreiding in 1992 leverde een verdubbeling van het volume op. Hierbij werd een Nederlandse kerktoren uit 1872 in de nieuwbouw boven een tweede toren verwerkt.

Met dank aan Paul Waelkens voor deze tekst!!
Herwig Van Nerum: 'Vormt een mooi geheel. Op foto valt de uitbreiding uit 1992! zeer weinig op. In het algemeen heb ik wat een afkeer van nieuwbouw in oude stijl (zie de talloze nieuwe pastorijwoningen die in bij voorbeeld in landelijke gemeenten rond stadagglomeraties door eigenaars met veel geld en weingi smaak worden opgetrokken), maar dit lijkt mij wel geslaagd. Wil het wel eens in het echt gaan bekijken.'Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy