willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.5 door 1702 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŰ via Willekeurig
(Ref:0004488)
Toon map op Google Maps

Vleeshuis te DENDERMONDE
(Grote Markt)

Vleeshuis DENDERMONDE foto Het achthoekig, ietwat uitkragend torentje, de vele dakkapellen en de zonnewijzer geven het gebouwtje extra uitstraling.
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)

Het achthoekig, ietwat uitkragend torentje, de vele dakkapellen en de zonnewijzer geven het gebouwtje extra uitstraling.


Vleeshuis DENDERMONDE foto: De traptoren werd versierd met een mariabeeld onder een gotisch of neogotisch baldakijn.Vleeshuis DENDERMONDE foto: Vleeshuis DENDERMONDE foto: Vleeshuis DENDERMONDE foto: Vleeshuis DENDERMONDE foto: Vleeshuis DENDERMONDE foto: Het achthoekig, ietwat uitkragend torentje en de zonnewijzer geven het gebouwtje extra uitstraling.
Vleeshuis DENDERMONDE foto: Vleeshuis DENDERMONDE foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Deze laatgotische vleeshalle dateert uit 1460-1462, en werd getekend door Jan Geuteghem. Dit gebouw verving een vroegere vleeshal uit het einde van de 13e eeuw.

Het achthoekig, ietwat uitkragend torentje, de vele dakkapellen en de zonnewijzer geven het gebouwtje extra uitstraling. Vermoedelijk was dit de traptoren waarlangs de verdiepingen bereikbaar waren. De traptoren werd versierd met een mariabeeld onder een gotisch of neogotisch baldakijn.

In 1771 werd een rococo-voorbouwsel met een dubbele, arduinen trap toegevoegd. In 1896 werd deze bij een grondige restauratie terug verwijderd olv. Edouard Bouwens.

Tot in 1862 stonden beneden de banken van de slagers. De eerste verdieping deed tot 1715 dienst als gildehuis voor de Sint-Jorisgilde. Deze moest toen weg om plaats te ruimen voor de Hoofdwacht van de Hollandse en Oostenrijkse garnizoenen.

De zaal op de tweede verdieping deed sinds 1481 dienst voor de rederijkerskamer of 'de Leeuwerkenaars'.

In 1899 werd het oudheidkundig museum naar het Vleeshuis overgebracht. Na de eerste Wereldoorlog werd het gebouw door allerlei diensten gebruikt. Pas in 1928 kon het museum gedeeltelijk heropend worden. Vanaf 1946, na de tweede Wereldoorlog, werd het Vleeshuis geleidelijk als museum heringericht.

Voor meer info, zie www.dendermonde.be onder Cultuur en Toerisme, monumenten en gebouwen.Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy