willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.6 door 1768 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŽ via Willekeurig
(Ref:0004461)
Toon map op Google Maps

Bemvoortse molen te OVERPELT
(Bemvaartstraat)

Bemvoortse molen OVERPELT foto
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)
Bemvoortse molen OVERPELT foto: Bemvoortse molen OVERPELT foto: Bemvoortse molen OVERPELT foto: Bemvoortse molen OVERPELT foto: Bemvoortse molen OVERPELT foto: Bemvoortse molen OVERPELT foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

De Bemvoortse molen, werd net als de Kleine en de Weeldse Molen in 1259 verkocht door Graaf Arnold IV van Loon aan de abdij van Floreffe.

De drie molens bezaten het banrecht, wat betekende de onderhorigen verplicht werden om hun graan te laten malen op de aangewezen molen.

Na de Franse Revolutie (einde 18e eeuw) werden de abdij-bezittingen publiek verkocht.

Rond 1900 werd de molen gerestaureerd en vergroot. Voordien hadden molen en molenaarshuis geen verdieping. Gedurende meerdere jaren was de familie Smets eigenaar van de molen. Tussen 1919 tot 1987 was de molen bezit van de familie Leysen.

Het drijfwerk in de molen is momenteel van gietijzer en de maalstenen worden d.m.v. onderaandrijving in werking gesteld. Het molenwerk is van omstreeks 1855, toen het geheel werd verzwaard om de concurrentie met industiŽle maalderijen aan te kunnen.


Voor een bezoek aan deze watermolen, gelieve eerst contact te nemen met uiterst sympathieke Pierre Withofs, Bremvaartstraat 117 Bus 1 te 3900 Overpelt. Tel. 011/64.42.14FranÁais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy