willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.5 door 2007 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0004281)




Toon map op Google Maps

Woonst Jan Borluut - Borluutsteen te GENT
(Korenmarkt)

Woonst Jan Borluut - Borluutsteen GENT foto
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)




Woonst Jan Borluut - Borluutsteen GENT foto: Woonst Jan Borluut - Borluutsteen GENT foto: Woonst Jan Borluut - Borluutsteen GENT foto: Woonst Jan Borluut - Borluutsteen GENT foto: Woonst Jan Borluut - Borluutsteen GENT foto: Wapenschild van de familie Borluut.
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Dit romaans herenhuis met zijn trapgevel zou dateren van ca. 1175. Daarmee zou het een tijdsgenoot zijn van het Gravensteen en het Korenstapelhuis. De waterlijsten hebben een horizontaliserend effect, en boven de vensters met deelzuiltjes worden de krachten door ontlastingsbogen verdeeld. Tegen de gevel bevindt zich een wapenschild.

De naam 'Jan Borluut' verwijst naar een belangrijk historisch personage. Hij stamde uit een rijk patriciërsgeslacht van wolhandelaren, die in de dertiende eeuw een gewichtige politieke rol speelden in Gent. Hij was het ook die de Gentenaars aanvoerde tijdens de Gulden Sporenslag in 1302. Hij was familie van Elisabeth Borluut, die samen met haar echtgenoot Joos Vijd opdracht had gegeven tot het maken van het bekende schilderij 'Het Lam Gods' dat in de Sint-Baafskathedraal hangt. Het wapenschild met de 3 lopende herten, is het hunne.

Johan De Bock: 'De gevel zelf is in feite een reconstructie. In de 19e eeuw had men immers de originele gevel verbouwd tot een bepleisterde lijstgevel (dat was toen in de mode, aan de middeleeuwse gevels werd weinig waarde gehecht). In 1933 werd dit omgekeerd - architect Frans Van Hove werkte een reconstructie uit, en baseerde zich daarvoor waarschijnlijk op we (wel bewaarde) achtergevel van het huis. Er is ook een opmerkelijke gelijkenis met het 'Spijker' op de Graslei, dat uit dezelfde periode dateert.'



Français
English




Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy