willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.6 door 2207 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0004205)
Toon map op Google Maps

De Wolvin te BRUSSEL-STAD / BRUSSEL
(Grote Markt / Grand Place 5)

De Wolvin BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)
De Wolvin BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto: De Wolvin BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto: De Wolvin BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto: De Wolvin BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto: De Wolvin BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto: De Wolvin BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto:
De Wolvin BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto: De Wolvin BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

De term 'Wolvin' verwijst naar Italiaanse invloed, inzonderheid de legende van Romulus en Rémus die werden gered door de wolvin in Rome.

In de 14e eeuw heette dit gebouw, toen nog van hout, reeds 'De Wolvin'. Het werd gekocht door de gilde van de Boogschutters. Na een brand in 1690, werd het gildehuis in steen heropgebouwd volgens de plannen van Pieter Herbosch in 1691. Na de beschietingen in 1695 werd bleef als bij wonder de gevel overeind, temidden van het puin.

Naar Steven Leroy: 'De Wolvin is een goed voorbeeld van de harmonie tussen verschillende culturen, omdat ze een voorbeeld is van de vermenging van Italiaanse en Vlaamse cultuur. Een deel van de grote beelden stelt figuren voor uit de antieke geschiedenis en de klassieke mythologie. Zo is er boven de centrale ingang een bas-reliëf dat het ontstaan van Rome in herinnering brengt: Romulus en Remus die gevoed worden door de wolvin. Op de tweede verdieping staan allegorische beelden: de Waarheid, de Onwaarheid, de Vrede en de Tweedracht uitbeelden. Bovenaan onder het fronton staan medaillons die keizers Trajanus, Tiberianus, Augustus en Ceasar afbeelden. In het tympaan zie je een bas-reliëf waarin Apollo de slang Pyton met pijlen doorboort.' De fenix die boven op de geveltop boven het fronton uit zijn as komt, symboliseert de onsterfelijkheid.


In 1890 werd de originele toestand hersteld dankzij stadsarchitect Jamaer.

De Wolvin herbergde vroeger o.a. een slotenmakerij en een horlogewinkel. Tegenwoordig is het een bank.

Klik hier voor de andere gebouwen op de Grote Markt.Français
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy