willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.4 door 1845 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŰ via Willekeurig
(Ref:0004117)
Toon map op Google Maps

Peperbusse te OOSTENDE

Peperbusse OOSTENDE foto
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)
Peperbusse OOSTENDE foto: Voor deze foto uit 1938 danken we Pim Vermeulen.
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

De toren is al wat er nog over is van deze kerk, die afbrandde in 1896 en vervangen werd door de Sint-Petrus-en-Pauluskerk.

Frits Schetsken: 'Op 20 juli 1478 legt pastoor Jan Lammaert de eerste steen voor de toren van de oude Sint-Petrus-en-Pauluskerk, kortweg Sint-Pieterskerk genoemd door de Oostendenaren. De toren overleeft heel wat rampspoed die over de stad komt en uiteindelijk ook de brand die op 14 augustus 1896 rond het middaguur de kerk in lichterlaaie zet. Veel volk op de been, waaronder ook lui die van de gelegenheid gebruikmaken om de offerblokken leeg te roven. Maar er was toen ook veel 'blauw' ter plaatse en drie politiemannen vatten de snoodaards bij de kraag en dragen hun buit van 112,50 frank aan heer deken over. Allerlei geruchten over de oorzaak van de brand doen de ronde in de stad, maar na onderzoek van het Brugse parket wordt vastgesteld dat men nooit de ware toedracht zal kunnen achterhalen.

Op de foto niet zichtbaar, maar aan de zijkant van de toren bevindt zich het Vagevuur. Op een kunstrots staat een calvarie (Christus aan het kruis, links Maria, rechts Johannes) met onder in de rots een holte waar de zielen branden voor wie nog hoop is op het Hiernamaals. Terecht is deze toren dan ook op 26 mei 1919 geklasseerd, want vagevuren worden zeldzaam in deze digitale tijden.'Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy