willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.8 door 1312 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŽ via Willekeurig
(Ref:0001886)
Toon map op Google Maps

Sint-Petrus-en-Pauluskerk te OOSTENDE
(Sint-Petrus en Paulusplein)

Sint-Petrus-en-Pauluskerk OOSTENDE foto
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)
Sint-Petrus-en-Pauluskerk OOSTENDE foto: Nabij de viering worden de steunberen door extra luchtbogen ondersteundSint-Petrus-en-Pauluskerk OOSTENDE foto: De spitse torens zijn bekroond met een kruisbloem, en ribben ervan zijn bezet met hogels.Sint-Petrus-en-Pauluskerk OOSTENDE foto: De viering is bekroond door een vieringtoren.Sint-Petrus-en-Pauluskerk OOSTENDE foto: 1907 tov 2002 : niet veel veranderd.Sint-Petrus-en-Pauluskerk OOSTENDE foto: Sint-Petrus-en-Pauluskerk OOSTENDE foto:
Sint-Petrus-en-Pauluskerk OOSTENDE foto: Nabij de viering worden de steunberen door extra luchtbogen ondersteundSint-Petrus-en-Pauluskerk OOSTENDE foto: Beide ranke torenspitsen vanop het vroegere stationspleinSint-Petrus-en-Pauluskerk OOSTENDE foto: Sint-Petrus-en-Pauluskerk OOSTENDE foto: Voor deze foto van het portaal uit 1938 danken we Pim Vermeulen.
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Deze neogotische kerk verving haar voorganger die in 1896 in rook opging. Van deze vroegere kerk staat er nog wel een toren, de 'Peperbusse'. De nieuwe kerk werd opgetrokken uit grijswitte kalksteen uit de omgeving van Namen, door architect Delacenserie. Ze doet denken aan de Parijse Notre-Dame, maar dan met afgewerkte torenspitsen. De spitse torens zijn bekroond met een kruisbloem, en ribben ervan zijn bezet met hogels. De viering is bekroond door een vieringtoren. Nabij de viering worden de steunberen door extra luchtbogen ondersteund.

In 1904 werd een kapel bijgebouwd ter nagedachtenis van de in 1850 te Oostende overleden koningin Louise-Marie, echtgenote van Leopold I.

De eerste wereldoorlog zou ook hier voor de nodige schade zorgen.

Ive Vandewalle: 'Enkele weetjes over de Sint-Petrus-en-Pauluskerk te Oostende: De grijs witte kalksteen waarmee de Sint-Petrus-en-Pauluskerk(gedeeltelijk) is opgetrokken heet Vinalmont. Er is ook een Belgische breuksteen van roze/bruine kleur in verwerkt. De vierintoren is uitgevoerd in zink op een houten constructie, en heeft bronzen of koperen hogels als ornamenten. Ik neem aan dat nagenoeg niemand merkt dat de holle torenspitsen van elkaar verschillen (possitie van de openingen). De reden daartoe weet ik (nog) niet. Het ontwerp van deze kerk is gebasseerd op Dom van Keulen en de Votivkirche te Wenen Ik werk als steenhouwer voor de firma Group Monument, we voeren momenteel enkele restauraties uit aan zuid-zijde van de kerk. Onze firma is ook bezig met het vervangen van het dak. '

Yolande Degraeve: 'De kapel opgericht voor de eerste koningin van belgiŽ.'
Bernadette Breyssem: 'Ik vind deze kerk zeer mooi.'

Jean-Pierre D.: 'Dit vind ik een prachtige kerk echt heel mooi.'

Wendy Hubrechtsen: 'Een prachtig stukje bouwwerk gebouwd in opdracht van Leopold II. Die net als zijn ouders een grote voorkeur had voor 'de koningin der badsteden'

Andries van Rijsbergen: 'Wat zou Oostende geweest zijn zonder Leopold II ? 'FranÁais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy