willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.2 door 1365 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0002189)




Toon map op Google Maps

Sint-Michielskerk te GENT
(Sint-Michielsplein)

Sint-Michielskerk GENT foto
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)




Sint-Michielskerk GENT foto: Sint-Michielskerk GENT foto: Sint-Michielskerk GENT foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Van de romaanse kerk, die hier ontstond rond het einde van de 11e eeuw, zijn er geen duidelijke overblijfselen meer. De 13e eeuw was erg desastreus, met vescheidene branden. In 1440 werd beslist om een volledig nieuwe kerk te bouwen, in laatgotische stijl.

In het begin van de 16e eeuw waren schip en transept voltooid. In 1623 werd dan het vroeggotische koor vervangen door een Brabants gotisch exemplaar met kooromgang en vijf straalkapellen. Kenmerkend voor de Brabantse laatgotiek is het gebruik van kalkzandsteen, de fantasierijke kruisrib- , net- en stergewelven, en de hoge, brede spitsboogvensters. Opmerkelijk aan deze kerk is, hoe de gotische bouwkunst doorleefde in een tijdperk van renaissance en barok.

In 1566 onderbrak de beeldenstorm de bouw van de westertoren. Pas in 1658 werden deze werken hervat. Het nagotische ontwerp van Livinus Cruyl uit voorzag een 134 meter hoge toren (die van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen is slechts 123 meter, die van Sint-Baafs slechts 82 meter). Deze toren moest rijkelijk versierd worden. Maar, om financiële redenen, werd deze erg ambitieuze toren nooit afgewerkt.

In 1909 werd de westkant gerestaureerd o.l.v. Modeste de Noyette. Hij voegde ook de neobarokke sacristie toe.

Johan De Bock: 'De toren werd inderdaad niet afgewerkt omdat door de instorting van de lakenhandel de bouwheren onvoldoene geld konden vinden. Maar ze wilden dit niet toegeven en stelden dat de torenspits er niet op kon omdat de ondergrond (drassige Leieoever) het extra gewicht niet zou kunnen dragen. Eigenaardig genoeg geven recente studies hen gelijk : door het gewicht van een torenspits zouden de (toch al zware) funderingen verder verzakken en de toren doen scheuren. En gezien men geen tweede toren van Pisa wil...'


Lutgarde Deduytschaever: 'Het geheel binnen in de kerk straalt sfeer en rust uit, het geeft een warm gevoel.'



Français
English




Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy