willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.3 door 1742 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0002142)
Toon map op Google Maps

Onze-Lieve-Vrouwe en Sint-Remacluskerk te SPA
(Place Achille Salée)

Onze-Lieve-Vrouwe en Sint-Remacluskerk SPA foto Zijaanzicht met links het absis van de de noordelijke zijbeuk afgewerkt met een grote en kleine arcade.  Tevens zichtbaar is de vieringtoren die door kleine torentjes geflankeerd wordt.
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Zijaanzicht met links het absis van de de noordelijke zijbeuk afgewerkt met een grote en kleine arcade. Tevens zichtbaar is de vieringtoren die door kleine torentjes geflankeerd wordt.


Onze-Lieve-Vrouwe en Sint-Remacluskerk SPA foto: Neoromaans retabelOnze-Lieve-Vrouwe en Sint-Remacluskerk SPA foto: Neoromaans koorOnze-Lieve-Vrouwe en Sint-Remacluskerk SPA foto: Inkompoort met trumeau in het midden en tympanum boven elke deuropeningOnze-Lieve-Vrouwe en Sint-Remacluskerk SPA foto: Onze-Lieve-Vrouwe en Sint-Remacluskerk SPA foto: Neoromaans altaarOnze-Lieve-Vrouwe en Sint-Remacluskerk SPA foto:
Onze-Lieve-Vrouwe en Sint-Remacluskerk SPA foto: Kolommen van de arcade werden voorzien van beelden.Onze-Lieve-Vrouwe en Sint-Remacluskerk SPA foto: Achthoekige koepel met beglaasde tamboer op afgeronde pendentieven.Onze-Lieve-Vrouwe en Sint-Remacluskerk SPA foto: Gewelfschildering in concha boven de absis van het koorgedeelte.Onze-Lieve-Vrouwe en Sint-Remacluskerk SPA foto: Middenschip
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Deze kerk werd gebouwd in Rijn-romaanse stijl (school van Keulen). Ze dateert uit 1885 en is neoromaans. De parochie van Spa werd reeds opgericht in 1574.

In deze kerk werd overvloedig gebruik gemaakt van blinde arcades en decoratieve boogfriesen onder de lijsten.

Twee grote torens flankeren de westbouw. De inkom in deze westbouw bestaat uit een typisch romaanse rondboog die verdeeld wordt in twee kleinere bogen met een trumeau.

De massieve vieringtoren wordt geflankeerd door kleine spitse torentjes. Deze vieringtoren zorgt voor heel wat extra licht boven de viering in het anderzijds vrij donkere kerkschip. De koepel staat boven een achthoekige tamboer die voorzien is van ramen. De tamboer staat op afgeronde eenvoudige pendentieven.

De arcade van het schip wordt bekroond met beelden boven de massieve zuilen.

In het koor vinden wij een mooi bewerkt wit marmeren neoromaans altaar en achteraan een soortgelijk retabel. Het koor wordt afgesloten met een apsis waarvan de concha werd bekroond met een prachtige gewelfschildering.

Het transept eindigt ook telkens in een apsis.Français
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy