willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.7 door 2175 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŰ via Willekeurig
(Ref:0001861)
Toon map op Google Maps

Arenbergkasteel te HEVERLEE / LEUVEN
(Kardinaal Mercierlaan 94)

Arenbergkasteel HEVERLEE / LEUVEN foto
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)
Arenbergkasteel HEVERLEE / LEUVEN foto:  Arenbergkasteel HEVERLEE / LEUVEN foto: Arenbergkasteel HEVERLEE / LEUVEN foto:  Arenbergkasteel HEVERLEE / LEUVEN foto:  Arenbergkasteel HEVERLEE / LEUVEN foto:  Arenbergkasteel HEVERLEE / LEUVEN foto:
Arenbergkasteel HEVERLEE / LEUVEN foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Het Arenbergkasteel is een voorbeeld van tradionele bak-en zandsteenarchitectuur. Het is een mix van laatgotiek en renaissance uit het begin van de 16e eeuw.

Opdrachtgever was Willem van Croy (overleden in 1521), opgevolgd door Filips II van Croy (overleden in 1549).

De 16e eeuwse peerspitsen dragen de keizerlijke adelaar.

Hertog Karel II van Croy (overleden in 1612), liet rond 1600 het kasteel omgrachten. Hij voegde ook het park toe, en liet een dreef naar Leuven aanleggen. In 1612 erfde Karel I van Arenberg het kasteel langs zijn echtgenote Anna van Croy. Hij deed een vleugel bijbouwen.

De poort dateert uit 1768. In 1876-79 werd een neogotische kapel toegevoegd.

Lodewijk Englebert van Arenberg (geboren in 1750, overleden in 1820) was bijgenaamd 'de blinde hertog'. Hij was echter een grote beschermer van kunst en wetenschappen. Zo vond Professor J.P. Minckelers, de uitvinder van het lichtgas, bij hem de nodige steun. Vanop het plein voor het kasteel steeg dan in 1783 ook de eerste met lichtgas gevulde ballon op.

Ook zijn nazaten behielden de liefde voor de wetenschap, en in 1916 schonk Hertog Engelbert Maria van Arenberg het kasteel met het 29 ha grote park aan de Universiteit van Leuven.


Jaap Kirchner: 'Een werkelijk magnifiek gebouw in een prachtige omgeving. De toename van zoveel (begrijpelijke) nieuwbouw in de omgeving (Campus Arenberg, Wetenschapspark enz.) is jammer. Het zou trouwens prettig zijn als het gebouw deels opengesteld werd voor bezichtiging. Een faculteit bouwkunde is het zich eigenlijk verplicht!'

Philippe Florens: 'Mooi gebouw, althans de voorgevel, maar was het nu echt nodig om de oorspronkelijke ramen te vervangen door een boogvenster ? En bovendien zeer jammer van de moderne lelijke torenblok op de achtergrond. Wat heeft hierin meegespeeld om dit eerst prachtige zicht te verminken ? Zie ook kasteel d'Aspremont-Lynden te Rekem zicht van aan het kanaal. 'Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy