willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 6 door 1973 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0001698)
Toon map op Google Maps

Kasteelt Petit te PERUWELZ
(Rue Albert Ier 56)

Kasteelt Petit PERUWELZ foto
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)
Kasteelt Petit PERUWELZ foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Frits Schetsken: 'Voorlopers van dit stadskasteeltje zijn in 1308 het middeleeuwse gasthuis voor de armen, gesticht door de heer van het dorp, Baudouin de Péruwelz en zijn vrouw Isabeau de Roeulx, tegenover hun kasteel. Rond 1620 draagt de nieuwe heer van Péruwelz, de graaf van Egmont, dat gasthuis over aan de Brigitinessen, die zich hier in 1632 vestigen in het Sainte-Marie aux Fontainesklooster. Nadat de Oostenrijkse keizer Jozef II een groot aantal kloosterorden opheft, verlaten de zusters in maart 1784 hun gebouwen. De hertog van Croÿ wil daarin dan een college en een hospitaal onderbrengen, maar dat plan gaat niet door en uiteindelijk wordt het terrein verkaveld en verkocht.

Rond 1860 koopt industrieel Edmond Petit hier een stuk grond en laat hij architect Charles Damas Vincent een woning ontwerpen. Het idee is gebaseerd op 16de-eeuwse Italiaanse renaissancepaleizen, waarbij een voorplein door een hekwerk van de straat wordt afgescheiden. De beide toegangen links en rechts in een wat lager gedeelte van het gebouw accentueren de symmetrie. De bepleistering van de gevel doet de rijk versierde vensteromlijstingen goed uitkomen en verbergt de bakstenen delen van deze gevel. Rond 1900 is het kasteeltje voorzien van een kunstgalerij met schilderijen van de grote Europese schilders van die dagen en verder van een exotische serretuin, voorzien van een ondergrondse verwarmingsketel en een waterreservoir op het dak.

Achter de woning schept landschapsarchitect Louis Fuchs rond 1859 een park van 24 hectare met centraal een vijver waarrond verschillende wandelpaden liggen zodat je de dadelpruimen uit Virginië, de Canadese populieren en de dwergnotenbomen uit de Kaukasus kan ontdekken, die speciaal aangeplant zijn om een vormen-, kleuren- en lichtspel te scheppen.

Sinds 31 juli 1990 is Le Château Petit als monument beschermd.'Français
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy