willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.5 door 716 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0001636)

Toon map op Google Maps

Zimmertoren of Corneliustoren te LIER
(Zimmerplein)

Zimmertoren of Corneliustoren LIER foto
Zimmertoren of Corneliustoren LIER foto: Zimmertoren of Corneliustoren LIER foto: Zimmertoren of Corneliustoren LIER foto: Zimmertoren of Corneliustoren LIER foto: Zimmertoren of Corneliustoren LIER foto:
Zimmertoren of Corneliustoren LIER foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

De vroegere Corneliustoren dateert uit de 14e eeuw en maakte deel uit van de tweede stadsomwalling. Later werd hij gebruikt als opslagplaats. In 1928-1930 werd de toren verbouwd tot Zimmertoren en de astronomische verwezenlijkingen van Louis Zimmer werden er in ondergebracht. De astronomische klok in de voorgevel bevat o.a. het Greenwich-uur, de dierenriem, de dagen van de week en de schijngestalten van de maan. (met dank aan dhr. Chris Cambré)

De toren is ingericht als een klein panetarium. Uitleg verkijg je via een bandje. In het gebouw naast de toren kan u de wonderklok zien. Je kan ook het gereconstrueerde atelier zien van Louis Zimmer in dit gebouw. (met dank aan Kim Roman)
Lambert GODSCHALK: 'Als kind kwam ik vanuit Nederland al hier met een jeugdvereniging en intussen ben ik al tientallen keren hier geweest bij en in de Zimmertoren met Familie, kennissen en zakenrelaties. Iedereen vond en vindt de toren een bijzondere toren, mooi wat vorm, materiaal en bouwstijl betreft en geweldig interessant vanwege de functie. Ik was er maandag 29 september 2008 nog omdat ik de toren verwerk in de door mij gemaakte Nieuwjaarsquizz 2009 bij onze vriendenclub. Roosendaal, 2 oktober 2008. 'Français
EnglishSponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy