willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.4 door 4405 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŰ via Willekeurig
(Ref:0001634)
Toon map op Google Maps

Kasteel van Turnhout - Kasteel van de Hertogen van Brabant te TURNHOUT
(Kasteeldreef)

Kasteel van Turnhout - Kasteel van de Hertogen van Brabant TURNHOUT foto
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)
Kasteel van Turnhout - Kasteel van de Hertogen van Brabant TURNHOUT foto: Kasteel van Turnhout - Kasteel van de Hertogen van Brabant TURNHOUT foto: Kasteel van Turnhout - Kasteel van de Hertogen van Brabant TURNHOUT foto: Kasteel van Turnhout - Kasteel van de Hertogen van Brabant TURNHOUT foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

De geschiedenis van het kasteel van de Hertogen van Brabant gaat zeker terug tot de 12de eeuw.

Het werd in de loop der eeuwen regelmatig verbouwd, en vele beroemde (beruchte) heersers en historische figuren waren er te gast (zie hier om te zien wie dat allemaal waren: de lange lijst en hun bekendheid zal je zeker verrassen!).

Rond 1525 liet Maria van Oostenrijk het kasteel verbouwen door Domien de Waghemakere, en Antoon II en Rombout II Keldermans. Op 1 maart 1546 krijgt Maria van Hongarije het land van Turnhout en het Kasteel onder haar bevoegdheid van Keizer Karel. Zij liet de verdedigingsburcht ombouwen tot een renaissancepaleis, het toenmalige 'Hof van plaisanterie'.

In het begin van de 80-jarige oorlog was het verscheidene keren gewisseld tussen een Spaanse en Nederlandse bezetting, tot de Nederlandse Prins Willem het Kasteel de noordkant in 1597 brand stak, en alzo de militaire waarde van het geheel verdween.

Bij de vrede van Munster 1648 komt het Kasteel toe aan de Nassauers. Amalia van Solms, de weduwe van Frederik van Nassau, laat het restaureren door Pieter Post.

De Franse bezetters degradeerden in 1796 of 1797 het kasteel tot rechtbank en gevangenis. Toen Victor Hugo het kasteel bezocht en beschreef in 1837, had het dan ook veel van zijn vroegere luister verloren.

Pas in 1904 kreeg de stad een nieuwe gevangenis, een paar honderd meter verderop. De provincie kocht het gebouw over van de gemeente, en zorgde tussen 1908 en 1921 voor een deskundige restauratie met architect Jules Taeymans. Sindsdien is het gerechtshof er gehuisvest.

In de grote rechtszaal hangen muurschilderingen van Karel Boom, die het gerecht ten tijde van Maria van Hongarije voorstellen.

Men kan het kasteel onder begeleiding van een gids bezoeken, na schriftelijke aanvraag bij de voorzitter van de rechtbank, Kasteelplein 1, 2300 Turnhout.


Wendy De Rycke: 'Echt een hele mooie kasteel en zeker om dat eens te bezichtigen' Dieter Stymans: 'Prachtig!!!' Tom Van Mierlo: 'Ik vind dit een heel mooi plekje in Turnhout. Spijtig dat het de laatste jaren gebruikt wordt door 'hang jongeren' om drugs te dealen en zich laveloos te zuipen. Maar het blijft een mooi plekje!'

Veroni Van Litsenborg: 'Een pracht van een kasteen!'Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy