willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
(Ref:0001464)
Toon map op Google Maps

Abdij Onze-Lieve-Vrouw v Nazareth te BRECHT
(Abdijlaan)


Foto door Johan Mares (@Belgiumview)In de streek gekend als de abdij van de Trappistinnekes. Deze orde houdt zich vooral bezig met het maken van kaarsen en dergelijke. Het heeft ook een groot naaiattelier waar liturgische gewaden worden gemaakt.
(Dank aan dhr. Verhoeven Sebastiaan)

Axel Hulsmans (ook bedankt!!): 'Brecht O.L.V. van Nazareth (1945) Trappistinnen* Voor de vroegste geschiedenis van deze Abdij verwijzen wij naar de abdij van Nazareth te Lier. Hier leefde de Cisterciënzerinnen van 1236 tot 1797 aan de Nete.

Het was pas in de 19e dat het nieuw opgerichte mannenklooster het idee koesteren ook vrouwelijke kloosters weer te laten herrezen. Met de nieuwe Belgische grondwet van 1831 was dit mogelijk. Toch gooide de eerste en tweede wereldoorlogen roet in het eten. Voor deze periode was er reeds uitgebreid onderzoek gedaan naar een nieuwe locatie voor de aloude abdij van Nazareth. Maar de tweede wereldoorlog zorgde voor uitstel van alle plannen.

Het was pas na deze periode dat de abt van de abdij van Westmalle concrete plannen had voor Nazareth te laten herboren in Brecht. Ook de voormalige locatie in Lier waar de abdij vijf eeuwen bloeide werd in aanmerking genomen, echter was de nieuwe eigenaar van het overgebleven eigendom niet erg positief op dit aanzoek.

De aloude plaats was ook ongeschikt geworden door jaarlijkse overstromingen van de Nete. Toch de beslissing voor Brecht lag erg genegen bij de toenmalige burgemeester van deze gemeente. Bij een later onderzoek bleken de gronden waar de nieuwe abdij zou komen eens bezit te zijn geweest van de aloude abdij van Lier. Het was abt Dom Robertus van de abdij van Westmalle die ook zorgde voor de eerste bewoners voor Nazareth. Voor vier jaar was hij rector in de Waalse abdij van Soleilmont waar veel Vlaamse zusters leefden.

Het was op 12 oktober 1945 dat de abdis van Soleimont 12 zusters en een overste stuurde naar Brecht wat ook de officiële stichting datum is van de nieuwe abdij van Nazareth. Van 1946 tot met 1950 was de toekomstige abdij een bouwwerf. In deze jaren werden één voor één de hoofddreef aangelegd, boerderijen tot stand en werking gebracht, spreekkamers, gastenkamers en de ziekenafdeling afgewerkt. Vervolgens werden ook de westelijke vleugel en de zuidvleugel gemetseld, dusdanig men een gesloten slot klooster kreeg naar de orde regel van Cîteaux. In 1951 nemen de zusters afscheid van hun moederabdij Soleimont en word Nazareth tot autonome abdij verheven. Een paar jaar later werd ook de afgewerkte kerk gewijd en in gebruik genomen.

Vandaag is Nazareth een drukke gemeenschap. Zo zwermde de zuster spoedig uit en stichten twee nieuwe gemeenschappen. In 1962 de ‘Our Lady of the Redwoods Abbey’ te Californië en de Priorij van Klaarland in 1970 te Bochelt. Wie op zoek is naar stilte en inkeer, is er welkom. De abdij van Nazareth beschikt over een gastenverblijf (17 kamers). Alleen of kleine groepen zijn steeds welkom deel te nemen aan het koorgebed.

Let wel op de Abdij is een gesloten gemeenschap en niet toeristisch te bezichtigen, toch is iedereen welkom na schriftelijk afspraak. Om in hun onderhoud te kunnen voorzien maken de zuster in hun ateliers handgeweven gewaden, confectiekleding en vlaggen. Ze beschikken over een boerderij en publiceren wenskaarten. De zusters verkopen ook in een bescheiden hoeveel hun eigen producten zoals Trappistenzeep.

De abdij heeft ook nog wat schatten van de aloude oorspronkelijke abdij uit Lier. Twee oude eikenhouten beelden uit 15e van O.L.Vrouw en Sint-Jan en enkele schilderijen van abdissen uit Nazareth bij Lier. Info: Abdij O.L.Vrouw van Nazareth Abdijlaan 9 2160 Brecht '

Opmerking door Celeste Klara: 'Echt een bezoekje waard, de zusters zijn enorm vriendelijk, of beter gezegd, heel hartelijk. Ze ontvangen je steeds met open armen in hun huis en vieringen. Ideaal voor wie er eens tussenuit wil. Geweldige gezangen, een prachtig gebouw,... echt de moeite waard! '

Opmerking door Hilde Vanmechelen: 'Ik heb tijdens mijn studies telkens de blokperiode van drie weken in het klooster doorgebracht, samen met een vriendin. Dit was een fantastische, onvergetelijke ervaring ! Door de goede, warme, hartelijke zorgen van de zusters en de rustgevende, prachtige omgeving heb ik mooie herinneringen aan mijn blokperiode, wat waarschijnlijk niet veel studenten kunnen zeggen. '

Helene Claes: 'De gastenkamers zijn sober maar warm en een beetje ouderwets gemeubeld, wat echt wel zijn charmes heeft, het lijkt wel of je naar 1950 teruggeflitst wordt! De kapel vind ik iets minder sfeervol, heel donker en koud aandoend, met overal grijs tapijt en een wit marmeren altaar. Meer een 'moderne' kapel. Omliggende landerijen en tuintjes zijn wel heel mooi. De zusters zijn natuurlijk prachtexemplaren, zeker zuster Theresia, die wij daar goed hebben leren kennen. Het was een rustgevend verblijf op een eiland waar alle drukte en hedendaagse banaliteiten wegvallen. '

Ilse Steenwijk: 'Een maand geleden ben ik met school 5 dagen naar dit klooster geweest. Het waren echt 5 onvergetelijke dagen. De sfeer en de stilte die tijdens en na de dienst in kapel hangt, is heel erg mooi. Johanna, Davida en Theresia... deze drie zusters hebben deze week tot een hele mooie, 'vruchtbare' week gemaakt. Dit klooster is zeker een aanrader als je het echt even niet meer ziet zitten. '


Odon Vervloesem: 'Fantastisch!Naar de zomermarktgeweest,de kerk wat is die mooi
en de rust en stilte.
Kom zeker terug in december.
'Français
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy