willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.9 door 1757 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0001460)
Toon map op Google Maps

Kasteel van Seilles te ANDENNE

Kasteel van Seilles ANDENNE foto
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)
Kasteel van Seilles ANDENNE foto:  Kasteel van Seilles ANDENNE foto:  Kasteel van Seilles ANDENNE foto:  Kasteel van Seilles ANDENNE foto:  Kasteel van Seilles ANDENNE foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Frits Schetsken: 'De oorsprong van het kasteel van Seilles gaat terug tot voor 1340. In die 14de eeuw is hier de zetel van een grondheerlijkheid, die afhangt van het baljuwschap Wasseiges.
In 1594 wordt Seilles door de Spaanse koning Filips IV verheven tot hoge heerlijkheid, waardoor er ook recht gesproken mag worden. In die periode komt een groot deel van het huidige gebouw en de aansluitende vierkantshoeve tot stand. Guillaume d'Oyenbrugge de Duras en zijn echtgenote laten het kasteelpark aanleggen.
De laatste die zich heer van Seilles mag noemen is Guillaume de Borchgrave.
Na de Franse Revolutie, die alle heerlijke rechten afschaft, wordt generaal Edouard-Alexis Merx de Corbais de nieuwe bewoner van dit kasteel. Negentiende- eeuwse eigenaars laten het woondeel van het kasteel grondig verbouwen tot een aangenaam optrekje.
De laatste bewoner legateert het kasteel in 1954 aan de Commissie voor Openbare Onderstand (nu OCMW) van Seilles. Vier jaar later kan het als rusthuis in gebruik worden genomen. Blijkbaar is intussen iedereen uitgerust, want het Andense stadsbestuur gebruikt het nu als cultureel en toeristisch centrum.

Op de grote foto en kleine foto 3 zie je de 19de-eeuwse gevel, geflankeerd door oudere torens. Kennelijk wordt er gerestaureerd aan de trapgeveltjes van de dakkapellen en aan de grotere trapgevel boven de residentiële middenpartij. Close-up 2 brengt de statige entree in beeld, die op een ruim voorplein uitgeeft. Een stoerdere toegangspoort tot het 16de-eeuwse gedeelte zie je op foto 4, met een brug die over de kasteelgracht leidt en links de aansluitende gebouwen van de kasteelhoeve. Een neogotisch bakstenen poortgebouw - kleine foto 1 - vormt de toegang tot het domein, waarvan het voorplein met gazon weer door een hek is omgeven. In hoeverre close-up 5 het wapen weergeeft van de familie Oyembrugge-Qarré is niet geheel duidelijk, al is het de kroon op het (restauratie)werk. '

raymond barbe: 'Dit kasteel is de geboorteplaats van mijn over ...... grootmoeder(1550) was gehuwd met mijn over ...... grootvader la barbe In mijn stamboom ken ik de voorvaderen tot voor 1300 Raymond barbe '

Menno Mennen: 'Mijn opa en oma hebben op dit kasteel gewerkt,mijn opa als chauffeur en tuinman en mijn oma als kokkin en in de huishouding,ook is mijn vader Albertus Mennen hier geboren,dit heeft allemaal voor de tweede wereld oorlog plaats gevonden'Français
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy