willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
(Ref:0001293)
Toon map op Google Maps

Museum van Mariemont 100 te MORLANWELZ
(Chaussée de Mariemont)


Arch. Roger Bastin & Guy Van Oost
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Overzicht vanuit het park

Het domein van Mariemont ontstond in de 16e eeuw door Maria van Hongarije, de toenmalige regentes van de Nederlanden. De hertogen Albrecht en Isabella van Lotharingen lieten het in 1554 verwoeste verblijf van Maria van Hongarije tot een paleis ombouwen. De ruïnes van dit kasteel (Referentie 0000990)zijn nog zichtbaar in het park.

In de 19e eeuw kwam het in handen van de familie Warocqué, een dynastie van industriëlen. In 1831 lieten zij Tilman-François Suys elders in het domein neoclassistisch kasteel bouwen. De laatste, Raoul Warocqué, vezamelde een indrukwekkende reeks kunstwerken, en gaf die door aan de Staat in 1917, die er vanaf 1921 een museum van maakte.

Het neoclassicisch kasteel brandde af in 1960. In de resten van het afgebrandde kasteel werd in 1962 met de bouw van een nieuwbouwmuseum gestart. De architecten Roger Bastin en Guy Van Oost zijn er daarbij in geslaagd om een evenwicht te vinden tussen het strakke neoclassicisme van de ruïne, en de soberheid van de moderne nieuwbouw die zich als een gesloten balkvolume boven de grond verheft op pijlers en een transparante sokkelzone. De lichtinval gebeurt via een centraal balkvolume.

In 1981 werd de Franse gemeenschap eigenaar.

In de gebouwen die het universum van le Corbusier evokeren, stelt het museum de klassieke beschavingen voor van de Egyptenaren, van de Grieken en van de Romeinen. Er is ook oosterse kunst (China, Japan), archeologie en porselein uit Doornik, en de geschiedenis van het domein zelf. Het landelijk park is een harmonieuze mengeling van grasperken, vijvers, bomen en struiken. Daarbinnen bevinden zich allerlei standbeelden en de ruïnes van het oude kasteel.

Indien u meer wil weten (op 24 juli 2002 enkel in het Frans beschikbaar), surf naar de site van het Mariemont museum.Français
English