willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.6 door 2029 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŽ via Willekeurig
(Ref:0001248)
Toon map op Google Maps

Grootseminarie te BRUGGE
(Potterierei)

Grootseminarie BRUGGE foto Overzicht westgevel
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Overzicht westgevel


Grootseminarie BRUGGE foto: Overzicht zijkantGrootseminarie BRUGGE foto: Grootseminarie BRUGGE foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Origineel hoorden de gebouwen van het Grootseminarie bij de door de CisterciŽnzers gestichte Duinenabdij van Koksijde.

In 1623 kochten de CisterciŽnzers het Brugse refugehuis van de abdij Ter Doest. In 1627 verlieten ze definitief hun adbij in Koksijde om zich binnen de veilige stadsmuren van Brugge te vestigen. Tussen 1628 en 1642 werd het refugehuis een volwaardige abdij.

In 1755 werd de oude abdijkerk vervangen door een driebeukig, classicistisch kerkgebouw met een halfronde koorapsis en een vierkante klokkentoren.

De voorgevel in blauwe hardsteen wordt geleed door klassieke pilasters. De eenvoudige, rechthoekige ingang wordt geflankeerd door 2 rondbogige beeldnissen. Boven het portaal bevindt zich een driehoekig fronton, voorzien van beeldhouwwerk. Het venster daarboven heeft als bekroning een gebogen fronton. Boven de zijbeuken zijn opengewerkte balustrades geplaatst.

Het intertieur getuigt van dezelfde, classicistische stijl. Gebundelde in- en uitspringende pilasters tussen ronde scheibogen verzorgen samen met geprofileerde kroonlijst voor een speelse ritmiek. Opvallend is ook de overwelving door middel van Boheemse koepels.

De abdij werd in 1796 afgeschaft, waarna in 1833 het complex als seminarie werd ingericht. Daarbij werden hier en daar verbouwingen doorgevoerd, en er werd een neiuwe voorvleugel toegevoegd in neoclassicistische stijl. De gevel van deze vleugel werd in 1948-1950 verbouwd in neobarok.FranÁais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy