willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.5 door 5462 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŰ via Willekeurig
(Ref:0001202)
Toon map op Google Maps

Vroegere griffie van het Brugse Vrije te BRUGGE
(Burg)

Vroegere griffie van het Brugse Vrije BRUGGE foto
Arch. Jean Wallot
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)
Vroegere griffie van het Brugse Vrije BRUGGE foto: Vroegere griffie van het Brugse Vrije BRUGGE foto: Vroegere griffie van het Brugse Vrije BRUGGE foto: Vroegere griffie van het Brugse Vrije BRUGGE foto: Voorgevel
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Deze gevel in natuursteen werd tussen en 1534 en 1537 gebouwd naar een ontwerp van Jean Wallot. Dit is vermoedelijk het eerste gebouw in Brugge waarop, ondanks de gotische structuur, toch renaissenceelementen werden toegevoegd. De geveltoppen met hogels, en de verticalistische structuur van de gevel doen nog een de gotiek denken. Maar daaraan werden halfzuilen met cannelures, voluten en arabesken toegevoegd.

Rechts is er een doorgang naar de Reie. Die doorgang is overkluisd door een duo bakstenen stergewelven met natuurstenen ribben.

Tijdens de Franse Revolutie leed het gebouw veel schade. Om dit ongedaan te maken, werd door Delacenserie een historizerende restauratie doorgevoerd. De friezen boven de vensters, de medaillons, de wapenschilden van de Brugse ambachten, de beelden die de geveltoppen bekronen (waaronder Vrouwe Justitia) zijn toevoegingen uit die tijd.

s' Nachts wordt dit fraai verlicht.Henri Decuman : 'Het is een prachtig voorbeeld van respect voor het verleden.'Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy