willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
(Ref:0001170)
Toon map op Google Maps

Christus Koningkerk te ANTWERPEN 2 / ANTWERPEN
(Jan De Voslei)


Arch. Jos Smolderen
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Buitenzicht op de koepeldaken.

De Christus Koningkerk werd tussen 1928 en 1930 gebouwd volgens de plannen van Jos Smolderen. Deze kerk werd opgetrokken in een neobyzantijnse art decostijl. Deze kerk was een onderdeel van de Wereldtentoonstelling van 1930: er werd een tentoonstelling van de Vlaamse Primitieven in ondergebracht.

Het betonnen portiek steekt af tegen de bakstenen gevels. Bovenaan de voorgevel zien wij een soort fronton, eveneens in beton uitgevoerd. Dat bevat 5 beeldnissen onder eenvoudige baldakijnen, met daarin 5 beelden.

Deze kerk is overkluisd door koepeldaken op eenvoudige pendentieven. In de tamboer van deze koepels zijn vensters voorzien, die een fraai lichteffect opleveren.

Het halfronde koor bevat, buiten het hoofdaltaar met een kruisbeeld, fraaie glasramen met daartussen beelden.

De zuilen werden voorzien van fraai versierde versierde kapitelen met bovenaan een kleine tandlijst. Hierboven ontspruiten de massieve rondbogen in metselwerk.

Het orgel is een opmerkelijke verschijning. De pijpen werden op een dusdanige manier verdeeld over de ganse breedte, dat er daartussen openingen onstonden die correspondeerden met de erachter gelegen glasramen.

De witstenen preekstoel straalt eenvoudige robuustheid uit.Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy