willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
(Ref:0001034)
Toon map op Google Maps

Stoclet herenhuis te SINT-PIETERS-WOLUWE
(Tervurenlaan 279)


Arch. Jozef Hoffmann
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Bovenop het inkomportiek staat een athenafiguur van Michael Powolny.

Herenhuis of villa ontworpen door de Weense architect Jozef Hoffmann in opdracht van Adolphe Stoclet, een jonge Belgische industrieel en kolenmagnaat.

Het Palais Stoclet is een echt Art Nouveau gebouw dat tot in de fijnste details werd afgewerkt. In de geometrische vormen zien wij echter reeds een aankondiging van de Art Deco. Daarom wordt het huis soms tot de stijl Pro Art Deco geteld.

Het was de bedoeling om met dit gebouw een kunstwerk te creëren waarbij architectuur en decoratie volledig complementair blijven (op elkaar afgestemd). Zelfs de theelepeltjes die in dit huis gebruikt worden, werden speciaal in de stijl van het huis ontworpen. Het interieur werd opgefrist met muurschilderijen van de beroemde artiest Gustav Klimt.

Het gebouw bestaat uit een serie kubussen bekleed met wit marmer en afgelijnd met koperen versierde buizen.

De voorgevel valt vooral op door de vier symmetrisch geplaatste beelden en de bronzen bloemenkransen die de traptoren bovenaan bekronen. De beelden zijn van de hand van Franz Metzner.

Het inkomportiek werd in de vorm van een paviljoen uitgebouwd en via overdekte doorgang met de voorgevel verbonden. Bovenop deze constructie staat een Athenafiguur van Michael Powolny.

Op de gevel vind je een gestileerd figuratief bas-reliëf van Franz Metzner. Twee gebogen draagsters dragen een bloemenkorf.Français
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy