willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.6 door 1728 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0000967)
Toon map op Google Maps

Kasteel van Enghien te EDINGEN

Kasteel van Enghien EDINGEN foto
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)
Kasteel van Enghien EDINGEN foto: Kasteel van Enghien EDINGEN foto: Kasteel van Enghien EDINGEN foto: Kasteel van Enghien EDINGEN foto: Kasteel van Enghien EDINGEN foto: Kasteel van Enghien EDINGEN foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

De heren van Edingen waren tijdens de Middeleeuwen bij de meest machtige uit de Lage Landen. Ze stamden af van de familie Brienne, en waren troonpretendenten van Sicilië. Ze droegen als titel hertog van Athene, en vanuit hun burcht heersten ze over Puglia in Italië en Henegouwen. Toen in 1364 de regent Albert van Beieren ene Zeger van Edingen liet onthoofden, kwam de adel van het hele land tegen hem in opstand.

Na verloop van tijd ging de familie van Edingen over in de familie Luxembourg-Saint-Pol, om daarna over te gaan in Bourbon-Vendômes. Weer een schot in de roos: één van hen, Hendrik IV, beklom de Franse troon. Hun jongste nakomelingen droegen als hertogen van Condé en hertogen van Edingen de glorie van het oude graafschap van henegouwen uit.

Maar tijdens de conflicten tussen de Fransen en de Habsburgers, was de heerlijkheid Edingen op den duur een grote last geworden. Uiteindelijk verkocht Hendrik IV het geheel aan Charles de Ligne van Arenberg.

De kleinzoon van Charles de Ligne, Philiipe-François, hertog van Arenberg (leefde van 1625 tot 1674) ontwierp samen met zijn oom Charles van Arenberg (een monnik bij de Capucijnen), een park dat zijn tijd ver vooruit was. Het zou één van de voorbeelden voor Versailles dienen.

Tijdens de eerste wereldoorlog werd het geheel in beslag genomen, en in 1924 kocht baron Empain het domein. In 1986 verwierf de stad Edingen 185 ha, en stelde het kasteel open voor allerlei gelegenheden.

Let op de bijzondere sfinx!Français
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy