willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.2 door 2178 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0000946)
Toon map op Google Maps

Centre Culturel te JODOIGNE / GELDENAKEN
(Grand Place)

Centre Culturel JODOIGNE / GELDENAKEN foto
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)Frits Schetsken: 'Aan de Grand'Place van Jodoigne staat tot in de 18de eeuw het Vleeshuis(nvdr gildehuis), waar ook het stadsbestuur vergadert. Een brand in 1710 doet dat gebouw volledig in de vlammen opgaan. Drieëntwintig jaar later, in 1733, neemt de dan juist heer over Jodoigne geworden graaf Jean-Englebert de Romée het initiatief om op dezelfde plaats een nieuw stadhuis te laten bouwen naar een ontwerp van de Leuvense architect Verreuken. Die is toch al voor hem aan het werk om het oude grafelijke kasteel door een comfortabel nieuw verblijf te vervangen (zie onder 'Jodoigne - Stadhuis'). Het nieuwe stadhuis wordt deels opgetrokken uit nog bruikbaar materiaal van het afgebrande Vleeshuis, met name voor de hal op het gelijkvloers, die via beide koetspoorten toegankelijk is. Letterlijk een trapje hoger leidt een deur naar een grote vestibule, waarop zeven ruimten van verschillende grootte uitkomen.

Om de bouw van zo'n classicistisch stadhuis van baksteen, bekleed met gobertangesteen en hier en daar nog wat blauwe hardsteen te financieren, wordt een lening aangegaan, maar ook kan het stadsbestuur beschikken over de opbrengst van een belasting op elke op het grondgebied verkochte ton bier.

Tussen beide Wereldoorlogen restaureert J. Clément dit gebouw, waarna het op 26 november 1973 beschermd wordt. In 1988 verhuist het stadsbestuur naar een nieuw onderkomen, in feite de vroegere woning van de hogergenoemde graaf van Romrée. Nadat de schade van een brand van 26 op 27 december 1992 is hersteld, krijgt het oude stadhuis een nieuwe functie en een nieuwe naam: Hôtel des Libertés. Dat biedt onderdak aan het Cultureel Centrum van Jodoigne, aan de Dienst voor Toerisme van de Brabantse Haspengouw (Hesbaye) en nog enkele vzw's die zich onledig houden met de promotie van de cultuur en eigenheid van het oosten van Waals-Brabant en die ons nu vast dankbaar zijn voor onze bijdrage daaraan. 'Français
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy