willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.3 door 1947 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŽ via Willekeurig
(Ref:0000928)
Toon map op Google Maps

Vroegere Abdijkerk - Onze-Lieve-Vrouwekerk te NINOVE
(Kerkplein)

Vroegere Abdijkerk - Onze-Lieve-Vrouwekerk NINOVE foto
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)
Vroegere Abdijkerk - Onze-Lieve-Vrouwekerk NINOVE foto: Vroegere Abdijkerk - Onze-Lieve-Vrouwekerk NINOVE foto: Vroegere Abdijkerk - Onze-Lieve-Vrouwekerk NINOVE foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Het initiatief voor de bouw van deze barokke abdijkerk (van de na de Franse Revolutie afgebroken premonstatiŽnzerabdij van Ninove) werd genomen door abt Jan David, die de plannen voor de bouw van deze kerk uit Rome zou meegebracht hebben.

De eerste steen werd in 1635 gelegd. Tegen het einde van de 17e eeuw was het koor voltooid. Dit werd door een tijdelijke muur afgesloten. In 1716-1723 werd het schip gebouwd onder de impuls van abt Ferdinand van der Haegen, en in 1725 werd de kerk gewijd. De toren aan het koor (oosten) is recenter: die werd 1825-1844 toegevoegd volgens de plannen getekend door L.Roelandt.

Het houten, gemarmerde hoofdaltaar en de altaren van de zijkoren werden door Jan Baptist van der Haegen gemaakt in 1728-1731.

De altaren in de zijbeuken werden vermoedelijk door Theodoor Verhaegen vervaardigd. Deze maakte ook de beelden van boetevaardige Maria Magdalena en Sint-Petrus (1736-1738).

Het orgel is van de hand van J.F. Forceville.Elsie Raes: Het is een mooie kerk zowel van binnen als van buiten alleen het spijtige dat de kerktoren zo scheef staat daar moeten ze toch iet aan doen hoor.'FranÁais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy