willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek aanvaardbaar! Gemiddelde score: 5 door 2110 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŽ via Willekeurig
(Ref:0000907)
Toon map op Google Maps

Sint-Genovevakerk (Zepperen) te SINT-TRUIDEN
(Sint-Genovevaplein)

Sint-Genovevakerk (Zepperen) SINT-TRUIDEN foto Koor met glasramen.
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Koor met glasramen.


Sint-Genovevakerk (Zepperen) SINT-TRUIDEN foto: Neoromaans portaal met tympaan.Sint-Genovevakerk (Zepperen) SINT-TRUIDEN foto: Interieur van het schip.Sint-Genovevakerk (Zepperen) SINT-TRUIDEN foto: Muurschildering van rond 1500 dat het Laatste Oordeel voorstelt.Sint-Genovevakerk (Zepperen) SINT-TRUIDEN foto: Detail van de romaanse toren met rondboogvensters met deelzuiltjes.Sint-Genovevakerk (Zepperen) SINT-TRUIDEN foto: Achterkant van het koor met lancetvensters.Sint-Genovevakerk (Zepperen) SINT-TRUIDEN foto: Romaanse toren met neoromaans traptorentje.
Sint-Genovevakerk (Zepperen) SINT-TRUIDEN foto: Overzicht met toegangspoort tot het kerkhof. Dit geheel is beschermd.Sint-Genovevakerk (Zepperen) SINT-TRUIDEN foto: Zijkant van het schip met luchtbogen.Sint-Genovevakerk (Zepperen) SINT-TRUIDEN foto: nMuurschildering van rond 1500.Sint-Genovevakerk (Zepperen) SINT-TRUIDEN foto: Muurschildering van rond 1500.Sint-Genovevakerk (Zepperen) SINT-TRUIDEN foto: Overzicht.
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

De Sint-Genovevakerk is een duidelijke mengeling van romaanse en gotische gedeelten. De toren, gebouwd uit silex, dateert uit de 12e eeuw. Hij is romaans. Er zijn rondboogvensters met deelzuiltjes. Maar het rondboogportaal met de tympaan en de traptoren zijn neoromaanse toevoegingen uit de periode 1860-1903. Het driebeukig schip met luchtbogen en het koor met lancetvensters uit 1430-1509 zijn een voorbeeld van Demergotiek. In het interieur zijn nog muurschilderingen uit het einde van de 15e eeuw bewaard. Deze stellen episodes voor uit het leven van Sint-Genoveva en een voorstelling van het Laatste Oordeel. De kerk, met het kerkhof en de toegangspoort zijn sinds 1983 beschermd.

Jos Lacroix: 'Ik ben geboren onder deze kerktoren, en woon er al mijn hele leven.Dit cultureel kleinood wordt vaak verzopen onder het aanbod van monumentenstad Sint-Truiden, weinig mensen verlaten er de Grote Markt om deze schat op de boerenbuiten te ontdekken. En met wat meer initiatief zou er zelfs nog meer te zien zijn. De nu verborgen ondergrondse crypte met de graven van de kanunniken van het Kapittel van Maastricht ter hoogte van het O.L.Vrouwaltaar zouden, mits restauratie, een grote meerwaarde betekenen.'


Maggy Leemans: 'De mooiste plaats in BelgiŽ. Mooie jeugd jaren heel grote warme plaats in mijn hart.'

Jos HERMANS: 'Zeer waardevolle kunstwerken waar te weinig aandacht aan besteed wordt. Er is al zo veel verloren gegaan!!!!'

martje bex: 'Hier heb ik als kind uren doorgebracht, de muurschilderingen en schilderijen maakten dat allemaal de moeite waard; Het was alsof ik een groot sprookjesboek had om in te kijken:)
Ik ben opgegroeid in de schaduw van de kerktoren en zal altijd een 'kind' uit Zepperen blijven. Het zonlicht dat door de glasramen binnenvalt tijdens een zomerochtend is nergens mooier!
'FranÁais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy