willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek aanvaardbaar! Gemiddelde score: 4.9 door 1776 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0000817)
Toon map op Google Maps

Stadhuis en belfort te AALST
(Grote Markt)

Stadhuis en belfort AALST foto
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)
Stadhuis en belfort AALST foto: Stadhuis en belfort AALST foto: De twee halfverheven beelden op de voorgevel van de Belforttoren stellen de Graven van Vlaanderen en de Graven van Aalst voor.   De zonnewijzer tussen de twee beelden was aanvankelijk zo oud als de belforttoren zelf. In 1600 werd echter een nieuwe zonnewiStadhuis en belfort AALST foto: Stadhuis en belfort AALST foto: Stadhuis en belfort AALST foto: De achtergevel heeft een vroeggotisch profiel, met een trapgevel. Stadhuis en belfort AALST foto:
Stadhuis en belfort AALST foto: De ronde hoektorens benadrukken enerzijds de rechthoekvorm van het gebouw, en geven het geheel een slanker uitzicht.Stadhuis en belfort AALST foto: Stadhuis en belfort AALST foto: De vierkante belforttoren zelf kwam er pas in 1460 en herbergt sindsdien de beiaard. De toren wordt bekroond sierlijke weergang en daarboven door een achthoekige klokkenkamer. Stadhuis en belfort AALST foto: De zonnewijzer (tussen de twee beelden) was aanvankelijk zo oud als de belforttoren zelf. In 1600 werd echter een nieuwe zonnewijzer gemaakt die 80 jaar later door Jan Lippery opnieuw verguld werd en hoger geplaatst werd.Stadhuis en belfort AALST foto: De vensteropeningen op de benedenverdieping zijn nog romaans, met laatromaanse rondbogen met deelzuiltjes.
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Dit stadhuis dateert uit 1225, en is daarmee vermoedelijk het oudste uit de Nederlanden. Het rechthoekige grondplan en volume met de hoektorens doen denken aan bijvoorbeeld het stadhuis van Leuven, dat twee eeuwen jonger is.

Het is gebouwd in Balegemse steen.

De hoge onderbouw duidt nog op de verdedigende functie.

De achtergevel heeft een vroeggotisch profiel, met een trapgevel. De vensteropeningen op de benedenverdieping zijn echter nog romaans, met laatromaanse rondbogen met deelzuiltjes. De ronde hoektorens benadrukken enerzijds de rechthoekvorm van het gebouw, en geven het geheel een slanker uitzicht.

Toen de stad omstreeks 1380 verwoest werd door Gentenaren onder Lodewijk van Male, brandde het schepenhuis gedeeltelijk af. Alleen de oostgevel bleef gespaard. In 1407 werden de voorgevel en de zijgevel langs de Grote Markt heropgebouwd.

De vierkante belforttoren zelf kwam er pas in 1460 en herbergt sindsdien de beiaard. De toren wordt bekroond sierlijke weergang en daarboven door een achthoekige klokkenkamer.

De twee halfverheven beelden op de voorgevel van de Belforttoren stellen de Graven van Vlaanderen en de Graven van Aalst voor.

De zonnewijzer tussen de twee beelden was aanvankelijk zo oud als de belforttoren zelf. In 1600 werd echter een nieuwe zonnewijzer gemaakt die 80 jaar later door Jan Lippery opnieuw verguld werd.

Het opschrift 'NEC SPE, NEC METU'('noch door hoop, noch door vrees') op de voorgevel is de lijfspreuk van Philips II, Graaf van Aalst (1555).

Het kapelletje aan de zijde van de Grote Markt dateert uit het einde van de 15e eeuw en heeft prachtige, laatgotische gewelven.

In de nacht van Aalst-kermis op 7 juli 1879 brandde na een vuurwerk een gedeelte van het Oud-Schepenhuis opnieuw af. De schade was aanzienlijk. De barokke bekroning van voorgevel, fronton en torentje werden bij de herstelling vervangen door een gotische constructie. De restauratie van de belforttoren werd het eerst aangepakt, maar de zonnewijzers werden niet meer aangebracht. De heropbouw van de voorgevel gebeurde pas in 1886.
Lutgart Hoste: 'Hééél mooi belfort ! Doe me voesj !!!!!!! Oilsjt stad van mén droeimen'Français
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy