willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.6 door 2097 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŽ via Willekeurig
(Ref:0000674)
Toon map op Google Maps

Beurs te BRUSSEL-STAD / BRUSSEL
(Beursplein)

Beurs BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto Voorgevel uit westen
Arch. Leon Suys
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Voorgevel uit westen


Beurs BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto: Beurs BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto: Detail voorgevel met een fironton boven het imposante portaal.Beurs BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto: Beurs BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto: Detail zijgevelBeurs BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto: Achtergevel uit zuidoosten met een imposant portaal met fronton.
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

De Zenne werd overwelfd in 1865. Dit liet toe om een brede verkeersas tussen het Noordstation en het Zuidstation aan te leggen. De toenmalige burgemeester J. Anspach wenste prestigieuze gebouwen op deze as. Het beursgebouw zou hiervan het kroonjuweel worden.

Leon Suys, de architect, maakte er een eclectisch gebouw van, dat betreden wordt via imposante portalen onder rijk gedecoreerde frontons.

Het beeldhouwwerk beeldt de vruchtbare interactie uit tussen nijverheid, handel, landbouw, wetenschappen en kunst.

Zemmer Jamel: 'Ronin is een van de beeldhouwers.'


Joost De Geest : 'Een zeer geslaagd gebouw. Een zeer geslaagd gebouw. Gelieve de namen van de beeldhouwers te vermelden - nu staat alles op de naam van de architect, Suys'

Frits Schetsken: 'Architect Lťon Suys doet voor de beeldhouwwerken aan de Brusselse beurs een beroep op de Franse beeldhouwer Albert-Ernest Carrier-Belleuse, die vanuit Parijs in 1870 naar Brussel komt. Onder zijn leiding gaat ook een hele schare Belgische beeldhouwers aan het werk: de Brusselaars Guillaume de Groot, Victor De Haen en Antoine-Joseph Van Rasbourgh en de Antwerpenaren Julien Dillens en de broers Jean-Joseph en Jacques Jacquet. Carrier-Belleuse brengt ook een man mee die al sinds 1864 zijn assistent is bij diverse opdrachten, Auguste Rodin.

Wanneer in Parijs de opstand van de Commune uitbreekt, keert Carrier-Belleuse terug naar de Franse hoofdstad in 1872 en neemt Antoine-Joseph Van Rasbourgh de leiding over de beeldhouwwerken aan de beurs over. Hij gaat een partnership aan met Auguste Rodin, dat van 1873 tot 1877 zal duren en tijdens welke periode Van Rasbourgh en Rodin vanuit hun Brusselse atelier op verschillende plaatsen in BelgiŽ beeldhouwwerk hebben geleverd. Een probleem voor de historici daarbij is, dat hun stijl op dat moment erg gelijkend is en dat helemaal niet duidelijk is wie welk beeldhouwwerk heeft ontworpen en wie effectief de uitvoerder was. Als nieuwe hoofdbeeldhouwer van de beurswerf heeft Van Rassenbourgh op heel wat beeldhouwwerk zijn naam gezet, maar vermoedelijk zijn heel wat beelden door Rodin gebeiteld. In 1877 vertrekt de Fransman ook terug naar Parijs en eindigt dus de samenwerking, die oorspronkelijk voor liefst 25 jaar was aangegaan.

Intussen is veel van dat beeldhouwwerk aan het beursgebouw behoorlijk aangetast door de tand des tijds, zeg maar de luchtverontreiniging en weer en wind. Vandaar dat er in 2011 een grondige conservatiebehandeling heeft plaatsgevonden onder leiding van Sander Peters door het Nederlandse bedrijf Restauratie Breda, inderdaad uit Breda, in opdracht van de Stad Brussel. Het beursgebouw zal nu een nieuwe invulling krijgen, want door de komst van de handel via schermen zijn er geen ruimten meer nodig waar talrijke beurshandelaren elkaar al roepend verdringen voor borden waarop met krijt de noteringen worden vermeld. Maar dat geeft het bredere publiek de kans om ook eens een kijkje in deze geldtempel van weleer te nemen.
'FranÁais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy