willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.2 door 5071 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŰ via Willekeurig
(Ref:0000499)
Toon map op Google Maps

Kasteel van Clabecq - Kasteel van de Italianen te TUBIZE / TUBEKE

Kasteel van Clabecq - Kasteel van de Italianen TUBIZE / TUBEKE foto
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)
Kasteel van Clabecq - Kasteel van de Italianen TUBIZE / TUBEKE foto:  Kasteel van Clabecq - Kasteel van de Italianen TUBIZE / TUBEKE foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Dit fraaie kasteel vervalt helaas tot een ru´ne.

Dit kasteel wordt ook het 'kasteel van de Italianen' genoemd, omdat men er na de oorlog de eerste ge´mmigreerde Italiaanse families in onderbracht.

Het werd waarschijnlijk gebouwd tijdens de 18e eeuw. Een vroeger kasteel bevond zich 300 meter verder in noord-westelijke richting, en dat werd in 1660 door Jean van Troyen getekend.

Het is duidelijk dat de geschiedenis van het kasteel in feite nog verder terug gaat. De familie Clabecq was hier meester van 1180 tot ongeveer 1500. Daarna kwam de familie Les Cotterau (tot 1685), waarna de Flodop hen opvolgde tot 1780. Daarna kwam er een Franse familie: de Sayve, tot 1880, en de Snoy tot 1921, toen M. De Stordeur het kasteeldomein kocht. Vanaf 1935 werd M.Cauchies eigenaar. Die beheerde wel het bos, maar liet het kasteel leeg staan. Zonder domein werd het dan door de Hoogovens van Clabecq (Forges de Clabecq) gekocht.

In 1947 werd het kasteel dan omgevormd tot sociale woningen voor de Italiaanse arbeiders die in de nabijgelegen fabriek werkten.Maurice Leclercq: 'Gisteren toevallig in Clabecq terecht gekomen (op zoektocht naar de aankoop van een huis in omgeving van Tubize). Het kasteel heeft iets, een zekere charme, soort vergane glorie. Jammer dat een dergelijk karaktervol gebouw zo staat te verkommeren. Clabecq zelf hebben wij overigens zeer geapprecieerd. '

Sandra Smismans: 'Ik begrijp niet waarom de gemeente van zo een mooi geklasseerd kasteel socialen woonsten gaan maken. Alsook de familie die in de boerderij die zich er juist naast bevind onteigend is. Dit is niet alleen een familie opstraat zetten maar ook hun broodwinning afnemen. Schandalig.'Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy