willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek mooi! Gemiddelde score: 6.1 door 1249 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŰ via Willekeurig
(Ref:0000381)
Toon map op Google Maps

Sint-Oda en Sint-Joriskerk te AMAY

Sint-Oda en Sint-Joriskerk AMAY foto De westertoren met zijn drie torens uit de 11de eeuw (links) en daarachter de recentere delen (rechts).
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

De westertoren met zijn drie torens uit de 11de eeuw (links) en daarachter de recentere delen (rechts).


Sint-Oda en Sint-Joriskerk AMAY foto: Kruisribgewelf met versierde gordelbogen.Sint-Oda en Sint-Joriskerk AMAY foto: Het hoofdaltaar met marmeren zuilen.Sint-Oda en Sint-Joriskerk AMAY foto: ZijaltaarSint-Oda en Sint-Joriskerk AMAY foto: Barok doksaalSint-Oda en Sint-Joriskerk AMAY foto: Kalkstenen sarcofaag van sancta Chrodoara.  Uitzonderlijk meesterwerk van Merovingische kunst.Sint-Oda en Sint-Joriskerk AMAY foto: Preekstoel
Sint-Oda en Sint-Joriskerk AMAY foto: Een van de kapitelen van de viering.Sint-Oda en Sint-Joriskerk AMAY foto: Absis en concha van het noordertranseptSint-Oda en Sint-Joriskerk AMAY foto: leesstandaardSint-Oda en Sint-Joriskerk AMAY foto: Het inkomportaal.Sint-Oda en Sint-Joriskerk AMAY foto: Het schip met zicht op het hoofdaltaar.Sint-Oda en Sint-Joriskerk AMAY foto: Orgel
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Op de ru´nes van een Romeinse tempel werd hier op het einde van de 6e eeuw een kerk gebouwd die gewijd was aan Sint-Joris. De oprichting van deze kerk wordt toegeschreven aan Sint-Oda (Santa Chrodoara), wiens sarcofaag trouwens in 1977 onder het koor werd teruggevonden. Deze kerk was een gekend bedevaartsoord, en droeg in de Middeleeuwen zeker bij tot de welvaart in Amay.

De huidige, Maasromaanse kerk gaat terug tot de 11e eeuw. Er zijn echter, vooral in de 16e tot de 18e eeuw belangrijke veranderingen gedaan. De originele westbouw, met zijn 3 torens, dateert wellicht uit het midden van de 11e eeuw. Bovenaan de muren uit het 12e eeuwse schip zijn boogfriezen gebruikt als versiering.

In het interieur bevindt zich een opvallend barok doksaal.

Door een glazen opening in de bodem van het koor, kan je de sarcofaag zien van sancta Chrodoara op de plaats waar die gevonden werd. Deze is een uitzonderlijk meesterwerk van de Merovingische kunst. Deze in kalksteen uitwerkte sarcofaag is langs de 4 kanten en langs boven (het deksel) bewerkt. Het deksel toont een vrouw in een lang kleed, met een stok in de rechterhand. Dit is zeer bijzonder, temeer omdat sarcofagen met een mensenfiguur uit die periode erg zeldzaam zijn. De sarcofaag zelf was zo goed als leeg, omdat de reliwkieŰn van de heilige verhuisd waren naar de reliwkiekast.

De relikwiekast zelf dateert wellicht uit 1240 - 1250.

In de kerk is ook een archeologisch museum gevestigd, waarin vooral Gallo-romeinse en Merovingische vondsten tentoongesteld zijn.

Voorts vindt u nog foto's van:
- het orgel
- de preekstoel
- de leesstandaard
- het hoofdaltaar
- de concha van het noordertransept
- het kruisribgewelf met zijn met pleisterwerk versierde gordelbogen.
- de versierde kapitelen.

Indien u frans verstaat en meer wil weten, bezoek dan de site van Patrick Bertrand
Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy