willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.8 door 1697 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0000178)
Toon map op Google Maps

Sint-Albinuskathedraal te NAMUR / NAMEN
(Place Saint-Aubain)

Sint-Albinuskathedraal NAMUR / NAMEN foto Zoldering koepels
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Zoldering koepels


Sint-Albinuskathedraal NAMUR / NAMEN foto: Sint-Albinuskathedraal NAMUR / NAMEN foto: Sint-Albinuskathedraal NAMUR / NAMEN foto: Overzicht voorzijde en zijkantSint-Albinuskathedraal NAMUR / NAMEN foto: Detail voorgevelSint-Albinuskathedraal NAMUR / NAMEN foto: Toren van de 13e eeuwse kathedraal.
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Deze barokke kathedraal is het ontwerp van Gaetino Pizzoni en werd gebouwd tussen 1751 en 1767. Dit gebouw verving de daarvoor vernietigde kathedraal, waarvan er nog een 13e eeuwse toren achter het huidige gebouw staat.

De merkwaardige, gebogen voorgevel is versierd met 20 Corinthische zuilen en is bekroond door 5 beelden. Deze beelden stellen Christus voor en 4 van zijn apostelen. Deze golving herinnert aan Romeinse kerken, zoals de Sant'Agnese. In het originele plan waren trouwens ook voor de Sint-Albinuskathedraal 2 torens voorzien.

De viering draagt een indrukwekkende koepel. De hoge tamboer werd voorzien van grote ramen die voor de nodige lichtinval zorgen. Onderaan wordt de tamboer aan de binnenzijde versierd door een grote tandlijst met daaronder pendentieven die rijkelijk gedecoreerd werden met halfreliëfs.

De sobere, lineair-classicistische zijgevels contrasteren fel met de weelderige voorgevel.

Het interieur bevat een aantal interessante kunstwerken, zoals schilderijen van Antoon van Dyck, Jacob Jordaens en Nicolaï (een leerling van Rubens). Er staat ook nog een oude, romaanse doopvont.Français
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy