willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
mainKunst - kunstwerken van GabriŽl Grupello in BelgiŽ op foto(001568)

GabriŽl de Grupello werd op 22 mei 1644 in Geaardsbergen in de Penitentenstraat geboren, in 1711 werd hij opperbeeldhouwer aan het hof van keurvorst Johan Willem von der Plalz. Grupello stierf op 20 juni 1730 in Ehrenstein, en werd in het koor van de kerk van Kerkrade (Nederland ) begraven.

Bij zijn eigen volk geraakte de grote kunstenaar na enige tijd vergeten, zodat zijn dochter in 1777 in een brief aanklaagde: ďKein Denkmal schŁmkt sein Grab.Ē Wat Pieter-Paul Rubens was als barokschilder was GabriŽl Grupello als barokbeeldhouwer.

Een beeld van GabriŽl Grupello Het latoenen Manneken van Geraardsbergen, dat aan Markt zuiver bronwater plaste, was beste maat met een knaap uit de Penitentenstraat. Heel zeker dreef het plassend ventje, in de 17e eeuw, zijn kunstzinnige kompaan tot leerling beeldhouwer.

Gabriel Grupello, tekende als leerling van Artus Quellinus, zijn beelden op papier, boetseerde ze in klei, goot ze in brons en zilver, of beitelde ze in marmer of steen. Later, in 1711, als ĎOpperbeeldsnyder van syne Majesteit,í aan het hof van de keurvorst Johan Willem von der Pfalz, werkte hij zijn fantasieŽn uit, in de ĎAllegorie der heerlijke deugden,í ook ĎDe Statuaí genaamd. Met een buiging in de richting naar de fontein van zijn geboorte stad, wist hij zich als een volwaardig meester te plaatsen. Kunst werd zijn leven: houwen, gieten, bijvijlen, en voltooien met een gevoel voor schoonheid en perfectie. Dat alles getuigt in zijn barokke levenswerk, waarin Ďwaterí samen met de godinnen Justitia, Prudentia, Temperantia en Fortunia, zijn allegorie tot een uitbundig beeld verheffen.Lijst

Pos

Minifoto

Naam

Plaats

Score

Begin
jaar

1Kerk van het voormalige Onze-Lieve-VrouwziekenhuisKerk van het voormalige Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis
(Maria met kind en Antonius van Padua met kind door van GabriŽl Grupello)
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)

Sleutelwoorden:Kerk, Louis XV, Barok, Rococo, houtsnijwerk, altaar, orgel, Gillis De Ville, GabriŽl Grupello
GERAARDSBERGEN5.6 /
Nederlands
FranÁais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy