willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
mainKunst - kunstwerken van Maria Van BourgondiŽ Jr. in BelgiŽ op foto(001345)

Zij werd in Brussel geboren op 13 februari 1457, en overleed te Brugge (na een val van een paard bij het kasteel van Wijnendale) op 27 maart 1482.

Zij was het enige kind van Karel De Stoute en Isabella van Bourbon. Na het overlijden van haar vader op 5 januari 1477 tijdens de slag van Nancy, erfde zij het bestuur van BourgondiŽ. Op dat ogenblik was zij, wellicht omwille van haar erfdeel, een zeer gegeerde bruid (o.a. de franse Koning, Lodewijk XI, wilde dat zij met zijn zoon Karel zou huwen).

Onder de bevolking kreeg ze af te rekenen met grote ontevredenheid over het oorlogszuchtig en dictatoriaal beleid van haar vader Karel De Stoute. Om de banden met de bevoling te verbeteren en hun financiŽle en militaire steun veilig te stellen, kende ze op 11 februari 1477 het Groot Privilege toe aan de Staten-Generaal. Ook kregen verscheidene gewesten en steden eigen keuren. Haar vaders trouwe raadgevers, Hugonet en Humbercourt, werden te Gent onthoofd op beschuldiging van hoogverraad.

Op 19 augustus 1477 trouwde ze Maximiliaan I van Oostenrijk, wat hem tot nieuwe vorst maakte over onze gewesten. Maximiliaan I van Oostenrijk versloeg op 7 augustus 1479 de troepen van Lodewijk XI in de Slag bij Guinegate, wat de Franse dreiging afstopte.

Op 27 maart 1482 rukte een dom ongeval met een paard haar uit het leven...Lijst

Pos

Minifoto

Naam

Plaats

Score

Begin
jaar

1Kasteel van WijnendaleKasteel van Wijnendale
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Sleutelwoorden:Kasteel, Ijskelder, Burcht, versterkt Slot, Maria Van BourgondiŽ Jr., Koning Leopold III
TORHOUT5.4 /
Nederlands
FranÁais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy