willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
Vorige plek: Onze-Lieve-Vrouw Herent scoort 5.5
(Ref:0004282)



Toon map op Google Maps

Koninklijke Nederlandse Schouwburg (Publiekstheater) te GENT
(Sint-Baafsplein)

Uw punten :
(Stem 1 indien u dit erg lelijk vindt, 10 voor iets bijzonder prachtig)


Foto door Jan Boeykens (@Quernus)





: : : :
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Toen het Nederlands Toneel in 1871 opgericht werd, had het natuurlijk behoefte aan een schouwburg. Na heel wat politiek getouwtrek, werd uiteindelijk besloten hen onder te brengen op het pas aangelegde Sint-Baafsplein.

Edward De Vigne werd belast met het ontwerp, dat in spoedtempo tot stand kwam. De voorgevel lijkt op die van een inmiddels verdwenen pakhuis uit de 18e eeuw. Dat is niet geheel toevallig: er was een poosje sprake van om het Nederlands Toneel in dat pakhuis onder te brengen.

De gevel is neorenaissance. Voor de middenrisaliet is een portiek gebouwd, dat net zoals het gelijkvloers gebosseerd is. Daarboven is een balkon met een balustrade. Centraal steelt een mozaïek de show onder een rondboog. Dit stelt Apollo voor, die de muzen naar de Parnassusberg leidt. Het is een ontwerp van Constant Montald. Boven dit mozaïek zit een duo rondboogvensters, geflankeerd door kariatides. De flanken van de geveltop zijn rijkelijk gedecoreerd met rolwerk en voluten.

Naast de middenrisaliet zit aan weerszijden een smalle travee. Deze lijnt het midden af, en wordt benadrukt doordat deze travee met zuilen geflankeerd is. In de beeldnissen staan beelden die de belangrijkste Gentse rederijkers uit de 19e eeuw voorstellen.

In 1979-1993 werd ingegrepen om de veiligheid en theatertechniek in lijn met de hedendaagse eisen te stellen. Architect André Bauwens slaagde erin om dit te bekomen zonder afbraak te doen aan het eclectische interieur.

De Bock Johan: 'Wat betreft het 'pakhuis' dat vermeld wordt in de tekst. Het gaat hier om het verdwenen pakhuis op de Koornmarkt. Dit pakhuis werd vervangen door het postgebouw (dat rond 2000 werd omgevormd in een winkelcentrum). Dit nieuwe postgebouw was oorspronkelijk bedoeld als theaterzaal, maar tijdens de bouw merkte men dat het eigenlijk te klein was. Daarom werd het omgevormd tot centraal postgebouw, en werd een nieuw en beter aangepast gebouw ontworpen: het huidige toneelgebouw op het St. Baafsplein; '








Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy